onsdag, mai 30, 2012

Sverige har fått sin første anabaptistiske bondegård

Nei, dette er ikke Amish-land i USA, men Skövde i det sørlige Sverige!

Tre svensker vurderte å følge Old Order Amish og flytte til Amerika, men valgte å bli hjemme og leve som Amish i hjemlandet.

Skjegget, hattene og hodedekket er på plass, det samme er bokstavelig talt, hestekreftene. De ytre likhetene er ikke til å ta feil av.

'Vi så i de gamle Amish-gruppene i Nord-Amerika et godt eksempel på hvordan man kan leve ut den kristne tro akkurat slik Bibelen lærer', sier Dan­iel Placzek, en av tre svensker, som har valgt å leve ut troen i en enkel anabaptistisk livsstil.

Placzek vokste opp i Tyskland, og har romersk-katolsk bakgrunn. Han ville gjerne leve et liv preget av en enkel livsstil, og ønsker å produsere sunne økologiske landbruksprodukter. Hånd- og hestekraft er nøkkelord i denne sammenhengen. De ønsker å være selvforsynte.

'Vi tror Bibelen sier at vi trenger å arbeide med jorda', sier Placzek, og siterer Ordnung, et sett med livsprinsipper brukt av noen anabaptistiske grupper. 'Vi skulle dyrke jorda, som bønder, med hester og plog'.

Daniel Placzek fant likesinnede blant noen lutheranere i Sverige. De vurderte seriøst å flytte til USA og slå seg i lag med Amish-folket der.

'Slik vi opplevde det fant vi ikke noe av det opprinnelige evangeliet i de kirkene i Europa vi oppsøkte, som vi ønsket å leve ut', sier Placzek.

Det ble likevel ikke noe av flyttingen, så de valgte å etablerte en bondegårds-kommunitet som de kalte Arvidstop. Martyrs Mirror, den store samlingen med anabaptistenes martyrfortellinger, og den første komplette bønneboken for tyske mennoniter, første gang publisert i 1739 danner noe av basisen for det teologiske fundamentet for kommuniteten. Annenhver uke samles de til oppbyggelsesmøter hvor de synger acapella fra den tyske salmeboken Ausbund, prekenen holdes derimot på svensk. Mye oppmerksomhet gis til anabaptistiske skrifter fra 1600-1700-tallet.

De kaller seg bare kristne. Arvidstorp er bare navnet på gården. Kontakt holder de med andre anabaptistiske grupper rundt om i verden.

Stedet har sin egen nettside:

 http://www.arvidstorp.com/

4 kommentarer:

bjørn sa...

Lever de som amish? Kan ikke finne grunnlag i skriften for å leve som amish? Vet ikke så mye om de, men så et program om de på tv, der de blei straffet og fryst ut fordi de hadde gått ut av samfunnet sitt og fortalt om Jesus..Dette er visst ikke lov..Da tror jeg isåfall de har hoppet over Matt.28:18-20..Gå derfor ut.. Har hørt de leser bibelen og snakker om Jesus, men det gjør også Jehovas vitner..Tror ikke amish stilen er Guds vilje..

Bjørn Olav sa...

Det er ulike grupperinger også innen Amish-folket. Jeg skriver om dem i min nye bok om anabaptistenes teologi og historie som kommer ut senere i år.

Øyvind Meyer sa...

Hei broder Bjørn Olav!
Har du utgitt ovennevnte bok? - I såfall ønsker jeg å kjøpe den. ;-)

Bjørn Olav sa...

Nei, jeg har skrevet en bok om anabaptistenes teologi og historie. Den ble utgitt i fjor og heter: En tro verd å dø for.