søndag, mai 13, 2012

Kopterne flykter Egypt - de som blir igjen forbereder seg på å lide for Jesus

100.000 kristne har forlatt Egypt siden den såkalte 'arabiske våren' begynte. Nesten alle unge menn med utdannelse reiser fra Øvre Egypt. Kopterne som er igjen ber om at Gud skal gi dem en ny pave, en tydelig åndelig leder, som våger å forkynne evangeliet om Jesus, også for mennesker utenfor den koptiske kirken. Savnet etter pave Shenouda III (bildet) er stort og smertelig for mange.

Release International, som arbeider blant forfulgte kristne, oppfordrer oss nå til å være med en måned i bønn for Egypt. Den største bekymringen for mange av våre trossøsken i Egypt akkurat nå er hva som vil skje etter presidentvalget 23.-24. denne måned. Mange frykter at en ny forfølgelsesbølge vil bryte løs. Og de tror få - om noen vil tale deres sak, når grunnloven etter hvert skal skrives. Det er heller ikke avgjort hvor stor makt presidenten vil få, eller om presidenten skal velges før grunnloven er på plass. Faktum er at både koptere, kvinner og ulike minoritetsgrupper er sterkt underrepresentert, og det største stridsspørsmålet er hvilken rolle sharia skal ha i den nye grunnloven.

Blant kopterne merker vi oss et nytt trekk. Pave Shenouda III var kjent for å balansere hårfint melom de religiøse og politiske hensyn som måtte tas under president Mubaraks regime. Nå, etter revolusjonen, sier mange koptere at de ønsker at mer sekulære politikere og partier skal representere dem politisk, og at den nye paven i større grad skal være en tydelig åndelig leder.

Kopterne er i dag en martyrkirke. La oss ikke glemme det når vi ber for dem. De har mistet mange av sine. Kirker er brent ned, klostre angrepet. La oss be for valget av ny pave. Valget vil få enorm betydning for de kopterne som velger å bli igjen og gå lidelsens vei med Jesus.

Ingen kommentarer: