fredag, juni 21, 2013

Anabaptistisk konferanse på historisk grunn i Auspitz i august, del 1

Mange århundrer og to verdenskriger siden den anabaptistiske menigheten i Auspitz i Moravia (bildet) så dagens lys, inviteres det til en konferanse fra 22.-25.august i den hensikt å lytte til hva Herren har å si til vår tid.

Initiativtager er Karel Fridrich, en Habaner eller en moraviansk hutteritt. Han er leder for en liten evangelikal forsamling i Auspitz. Landsbyen Auzpitz ligger i det sørlige Moravia, og er nå en del av Den tsjekkiske republikken. Mange tysktalende bodde her gjennom århundrene, helt frem til 1945.

Peter Hoover, vår gode venn fra Australia, og leder for den anabaptistiske kommuniteten, Rocky Cape Christian Fellowship, forteller at han var på gjennomreise med buss i Moravia, høsten 2004, og måtte vente noen timer i Brno, den tidligere habsburgerbyen Brünn. I det bussen svingte inn på stasjonen la han merke til en buss, hvor det sto: Hustopec. 'Langt bak i hukommelsen hadde jeg en forestilling om at dette var det tsjekkiske ordet for Auspitz,' skriver han i en epost jeg mottok i dag.

Auspitz var stedet for den aller første kolonien av Hutterianere i Moravia, som er en gren av Døperbevegelsen, eller som vi kjenner som anabaptister. Peter Hoover forsøkte å spørre seg frem om denne bussen, men ingen forstod hva han sa, så han måtte ty til tegnspråk.

Bussen tok Peter Hoover ut av Brno via Modvice, Rajhrad, Holasice og Vojkovive til det som hadde vært det føydale herrestedet Zidlochovice. Han forsøkte å få kontakt med de som var ombord i bussen, men til ingen nytte. Ingen kunne snakke engelsk. Men helt bakerst i bussen satt det en kvinne som forstod hva han sa. Hun kunne fortelle at bussen ville stanse i Hustopec om 20 minutter.

Og da bussen endelig stanset stod Peter Hoover der alene på et fremmed sted. Han la merke til en mann som kom ruslende nedover gata og slo følge med Peter. Han spurte: Ser du etter noe? Kan jeg hjelpe deg? Mannen snakket engelsk med tysk aksent. Peter Hoover spurte om dette stedet tidligere het Auzpitz og om han kjente til anabaptistene. Da svarer mannen:

- Jeg er en av dem!

Mannen viste seg å være bror til den hyggelige damen på bussen.

- Jeg er en av de som de kaller Habaner (Hutterianer), og jeg heter Karel Fridrich.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: