lørdag, juni 22, 2013

Anabaptistisk konferanse på historisk grunn i Auspitz i august, del 2

Her følger andre del og siste del av artikkelen om Peter Hoovers møte med Auspitz, en landsby i det sørlige Moravia, nå en del av Den tsjekkiske republikk:

Familien Friedrich var en av de tidlige Hutterianerne i Moldova. Hans Friedrich, en knivmaker, ble en Ordets tjener (pastor), og forfatter av mange Hutterische Lehren - skrevne prekener som fremdeles brukes i de amerikanske koloniene. Men langt mer vidunderlig enn vår felles fortid, oppdaget jeg at Karel Friedrich er en av de få 'habanere' har gjenoppdaget troen på Jesus, og som elsker Jesus i dag. Han er faktisk leder for en liten gruppe av troende som forsøker å rekonstruere et kristent fellesskap i den gamle byen Auspitz (Hustopece). Det var i denne byen at Jakob Hutter og Philip Plener bygget kommuniteter midt på 1500-tallet.

En ting ledet til en annen. David og Melissa Waldner, som nå er en del av Rocky Cape Christian Fellowship, tilbrakte tid sammen med Karel og hans familie da de bodde i nabolandet Slovakia. I forbindelse med en annen Europa-reise besøkte jeg Frederich-familien igjen, sammen med Henry Wurtz og Clarence Wollman, og vi hadde et vidunderlig møte med flere 'habanere' i Auspitz. Bare Gud vet hva som kommer ut av dette. Bare Gud kan 'gjenreise en rot av tørr jord' og bringe liv til det som gikk tapt i Moravia for 400 år siden. Men er noe for vanskelig for Ham?

Karel og Ivana lever i den lille landsbyen Kobyli, som også var et sted for en av de tidlige hutterianske kommunitetene. Flere av barna snakker engelsk og tysk. Mange andre i de nærliggende landsbyene Cejkovice, Boretice, Rakvice, Zajeci, Novy Mlyny (Neumühl), Sakvice (Schäckowitch), Pouzdrany (Pausram) med flere - er alle steder hvor det fantes Hutterianer kommuniteter og mange av de som bor der nå har felles bakgrunn. Ordføreren i Sakvice, hvor flesteparten har tyske familienavn, var inntil nylig en ateist og kommunist, har Hutter som etternavn.

Små kommuniteter
Det fantes tre anabaptistiske kommuniteter i Auspitz på 1530-tallet. Den eldste ble ledet av Philip Plener fra den sørlige delen av Tyskland. Han var eldste. Den yngste og sterkeste av dem ble ledet av Sigmund Schützinger og Jakob Hutter. Ikke langt unna, i den lille byen Rossitz, fantes det også en kommunitet, Denne ble ledet av Gabriel Ascherham.

Alle disse kommunitetene var små tatt i betraktning de store koloniene, og lå inne i byene. Likevel tellet de flere hundre medlemmer, som var del av mange, ulike håndverkere. De hadde sine verksteder i husenes førsteetasje, mens barna og deres konene deres holdt til i andre etasje.

Kommunitetene leide jord og vinmarker utenfor de bebodde områdene, hvor søstrene melket kuer og guttene tok vare på hestene ute på markene. I mange generasjoner blomstret disse kommunitetene i Moravia, men etter den siste store krigen, gjorde pest og forfølgelse sitt til at disse kommunitetene kollapset tidlig på 1600-tallet. Et lite antall av disse døperne flyktet via Ungarn, Transylvania (Romania) og Prøysen til det som den gang var det sørlige Russland, og som nå er Ukraina. Det skjedde på 1700-tallet.

Konferansen
Nå etter så mange år på flukt og etter å ha utstått slike trengsler utgjør ikke myndighetene noen fare, eller noen statskirke, for den saks skyld. Faren er at vi har alt for mye, fra våre avslappede liv som tillater oss å sove, i stedet for å faste og be.

La oss be om at våre møter i Moravia vil bringe oss ansikt til ansikt med Herren Jesus, denne sommeren'.

Dean Taylor, fra Elmendorf kommuniteten i Minnesota, og Peter Hoover vil være talerne på denne konferansen. Tema er 'Åpne de eldgamle brønnene - det inspirerende vitnet til den moravianske kristenhet'. (1.Mos 26,18)

De som ønsker ytterligere informasjon kan skrive til meg via denne epostadressen: bjornolav58@gmail.com

Bildet viser et hus fra Auspitz.

Ingen kommentarer: