lørdag, mai 16, 2015

Pinsenovenen

'Meningen ligger i det å vente', sier den walisiske poeten, R.S Thomas (bildet).

De ni dagene etter Kristi himmelfartsdag kalles fra gammelt av for pinsenovenen. Ordet 'novene' kommer av tallet ni og henspiller på det antallet dager Maria, Jesu mor og disiplene Hans oppholdt seg på Øvresalen i inderlig bønn til Gud.

Noe av det aller siste Jesus hadde sagt til dem var dette:

'Og se, jeg sender over dere det som min Far har lovt. Men dere skal bli i byen til dere blir ikledd kraft fra det høye'. (Luk 24,49)

Kirken innbyr til stille dager etter Kristi himmelfartsdag. Dager som kan brukes til å vente på Herren, til bønn. Pinse er målet for alle kristnes liv, for det er Den Hellige Ånd som levendegjør Kristus for oss. Gjennom Helligånden forenes vi med Ham som nå sitter på Fars trone. Det er interessant å merke seg at Kristus sitter på tronen. Det er en posisjon av hvile, men også av autoritet.

Gjennom Helligånden strømmer den fred som Jesus talte om.

'Fred etterlater jeg dere. Min fred gir jeg dere. Ikke som verden gir, gir jeg dere. La ikke deres hjerte forferdes, frykt ikke!' (Joh 14,27)

Jesus har altså lagt noe igjen etter seg, som kan gis oss av Helligånden.

Mangler du denne freden? Da er den verd å vente på i dagene mellom Kristi himmelfartsdag og pinse. Igjen og igjen trenger vi at Kristus kommer inn gjennom våre stengte dører og lyser sin fred. Derfor er pinsenovenen også en tid for å slippe tak i ting vi holder fast ved, som stjeler denne freden fra oss.

Ingen kommentarer: