lørdag, mai 09, 2015

Tre nivåer av bønn vi trenger å kjenne, del 2

Her fortsetter undervisningen til James Goll (bildet):

Kontemplativ bønn er en eldgammel kristen bønnerpraksis som ikke har vært viden kjent eller praktisert i mange evangelikale eller karismatiske sammenhenger, men jeg tror Guds Ånd i våre dager gjenoppretter denne bønnepraksisen til en større del av Kristi kropp.

I kontemplativ bønn, henvender vi oss ikke til Gud primært som en som sitter på sin trone i himmelen; men til til en som på grunn av vår nye fødsel, har tatt bolig i oss. Hver og en av oss har en trone i vårt indre hvor Han bor på en svært personlig måte.

Kvekeren Richard J. Foster, forfatteren av den moderne kristne klassikeren: 'Veier til glede. Innføring i de klassiske åndelige disiplinene' (Luther forlag 2001), er en livslang student av ulike former for bønn. Gjennom sine studier og erfaringer har han funnet ut at kontemplativ bønn har tre stadier: Samling, bønnens stillhet og bønnens henrykkelse.

Samling
Stadium en er selve samlingen, som handler om å slippe tak i alle fengslede distraksjoner. Det er det som er ideen bak Salme 46,11: 'Hold opp, og kjenn at jeg er Gud'. Andre oversetter dette bokstavelig slik: 'Slapp av og gi slipp, og vi at jeg er Gud'. Det er en sammenheng her mellom den indre vissheten, som gis oss ved åpenbaring, av Guds store kjærlighet til oss, og omvendelse fra vår side. 'Omvendelse' betyr å vende seg bort fra synd og vende seg mot Gud. Det betyr også at vender seg bort fra alle fengslede distraksjoner for å fokusere på Herren og Hans nærvær.

Mens vi hviler i stillhet, ber vi Den Hellige Ånd om å gjøre Jesus virkelig for oss og slå av alt annet. Richard Foster viser oss en måte å gjøre dette på: se for seg Jesus sittende i en stol rett foran oss. Han er virkelig tilstede, men noen ganger trenger vi hjelp til å visualisere denne realiteten. Gud har skapt vår forestillingsevne, lik alt det andre vi har fått i gave, men vi trenger å hellige den, overgi den og bruke den etter Guds hensikt.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: