fredag, mai 29, 2015

Når levd liv blir vitnesbyrdet om Jesus

Det jeg skal dele med deg denne fredagen, har vært til en stor oppmuntring for meg. Det håper jeg det også skal være for deg. Om det er slik at du synes det er vanskelig å vitne om Jesus til andre. Det synes nemlig jeg.

Historien er fra Ontario i Canada. Det er min venn, Peter Hoover, lederen for den anabaptistiske kommuniteten, Rocky Cape Christian Fellowship, i Australia som forteller den i en epost ganske nylig. Han forteller at han som ung gjerne kritisere en gren av Døperbevegelsen som kalles 'Old Order Mennonites' for deres manglende evangeliseringsiver.

'Hvordan kan kristne virkelig tjene Herren uten å drive med misjon i utlandet, tenkte vi. Vi synes litt synd på disse ungdommene som bare holdt seg hjemme, og drev på med sitt arbeid, hele livet. De dro aldri til noe land utenlands for å vitne om Jesus. Hvilken skam!', skriver Peter Hoover.

Men etter hvert som årene har gått, og jo mer Peter Hoover selv lærte om misjon i andre land og det virkelige livet, jo mer erkjente han hva han savnet hjemme. Hoover, som er 55 år gammel, har arbeidet som misjonær i Mexico, Costa Rica, USA, Chile og er som nevnt bosatt i Australia.

'Joda, de som tilhører Old Order Mennonite har sine problemer, som vi har. En del av deres ungdommer har flyttet hjemmefra, men hvor hen de går, er de til velsignelse for andre. De er hardtarbeidende, de holder en lav profil og de arbeider godt sammen med andre'.

For ikke lenge siden leste Peter Hoover et brev, som kaster nytt lys over de som ble boende hjemme, og trofast arbeidet sammen med sine foreldre, naboene og den utvidede familien rundt dem. Brevet som er skrevet av en som ikke er anabaptist, og som skriver for å takke en Old Order snekker for den utmerkede jobben han og hans medarbeidere har utført for å renovere huset hans.

Aaron Ziegler heter mannen fra Old Order som driver firmaet 'Grand River Carpenters'.

Det vil føre for langt å oversette hele brevet, men vedkommende som skriver, Arthur MacTavish, og som har arbeidet i 31 år som professor i kommunikasjon, er over seg av begeistring, ikke bare for det særdeles gode håndverket til de som har arbeidet med hans og hans sønns hus, men også over det livet som Aaron og hans team levde mens de arbeidet. Han er imponert over arbeidsmoralen, renheten og samholdet. Han beskriver dem som problemløsere, lyttende og arbeidsomme. Her er ingen banning, rivalisering, unnasluntring, ingen penger under bordet.

Referansene til dette snekkerfirmaet har han fått gjennom en venn som dette snekkerfirmaet har utført arbeid for.

Alle tre stedene etterlater 'Grand River Carpenters' et godt rykte. Gjennom det arbeidet de gjør, og det livet de lever, blir de er stort vitnesbyrd om den Frelser og Herre som de tilhører. Gjennom far og sønn og deres medarbeidere i dette snekkerfirmaet får andre se Jesus. Dette må være evangelisering uten ord. Men med levd liv. Slik setter spor. Djupe spor.

Billedtekst: En bondegård tilhørende Old Order Mennonite. 'Old Order Mennonite: I følge deres lange historiske linjer med etablerte tradisjoner avviser de høyere utdannelse, de bruker teknologi svært selektivt og praktiserer en enkel livsstil. De har ingen søndagsskoler, kveldsmøter, vekkelsesmøter og driver ikke med utadrettet evangelisering. Vi kan dele Old Order Mennonites inn i to gruoper: de som kjører bil og de som bruker hest og kjerre. Old Order utgjør omlag 10 prosent av verdens mennoninter' (Bjørn Olav Hansen: En tro verd å dø for. Frihet forlag 2012, side 139-140). Antallet Old Order i dag er 21.000.

Ingen kommentarer: