tirsdag, august 01, 2023

Afrikanske ledere med krav om at Russland åpner Svartehavet for korntransport


Toppmøtet med de afrikanske ledere nylig ble ingen suksess for Russlands eneveldige hersker, Vladimir Putin. Færre enn 20 av Afrikas 54 statsoverhoder og regjeringssjefer var tilstede. Mang av landene valgte nemlig å sende representanter med lavere rang enn i landenes toppledelse. Dessuten fikk Putin motbør når det gjelder måten han vil løse kornproblemet på. 

Under det to dager lange toppmøtet i St.Petersburg i helgen ga Putin løfte om at Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Eritrea og Den sentralafrikanske republikk skulle få mellom 25.000 og 50.000 tonn gratis korn de neste tre til fire månedene. 

Selv om dette høres veldig generøst ut er det imidlertid langt mindre enn de 725.000 tonnene med korn som FNs matvareprogram har sendt til fattige land, deriblant afrikanske, som følge av kornavtalen mellom Ukraina og Russland. Denne viktige avtalen sikret at Ukraina kunne eksportere korn via Svartehavet uten at skipene risikerte å bli angrepet av Russland. Imens bomber Russland ukrainske havner hvor det ukrainske kornet skipes ut fra.

De afrikanske lederne ville derimot ha en ordning som kom alle de fattige landene til gode. Lederne fra Egypt og Sør-Afrika var blant politikerne som var mest direkte i sine kav om at kornavtalen måtte fornyes: 

- Vi vil at svartehavsinitiativet blir iverksatt, og at Svartehavet åpnes, sa Sør-Afrikas president  Cyril Ramaphosa.

La oss fortsette å be inn i dette. Be Herren gi deg visdom til hvorddan du kan be.

Ingen kommentarer: