fredag, februar 13, 2009

Det skjer noe i Sverige!



I vårt naboland opplever man for tiden en nyvakt interesse for kommunitetsliv. David og Emily Åhlèn (bildet) holder på å bygge opp det de kaller et "nærbofellesskap" utenfor Stockholm. Forrige helg møttes 80 personer i Skarpnäckskyrkan for å drøfte spørsmål rundt kommunitets- og forsamlingsliv. Hadde det ikke vært for at jeg for tiden er syk og må holde meg innendørs, skulle jeg så gjerne ha vært i Stockholm denne helgen. Det morsomme er at David Åhlèn's foreldre var engasjert i et Jesus-hus i Eskiltuna mens Emmy bodde sammen med sine foreldre i et kristent bofellesskap de første leveårene sine. Jesusvekkelsen på 1970-tallet resulterte i flere kommuniteter i Sverige, kanskje flere enn i Norge.

Det er andre året denne sammenkomsten arrangeres. I år deltok blant annet Jonas Melin, som jeg har presentert på bloggen tidligere. Han er lærer ved Mariannelund Folkehøgskole, og driver Barnabasbloggen. Du finner den i oversikten over linker på denne bloggen, men for enkelhets skyld legger jeg også linken her: www.barnabasbloggen.blogspot.com På denne bloggen finner du forøvrig et godt referat fra samlingen i Skarpnäckskyrkan, og andre linker til mer utfyllende stoff.

Jeg synes det var spesielt gledelig og interessant at Harry Månsus detok på denne samlingen. Månsus er på mange måter en pioner innenfor ulike områder, og er en av de som har god erfaring også fra Jesusvekkelsens radikale etterfølgelsesliv. Jeg kommer tilbake med en nærmere presentasjon av ham senere, etter ønske fra en av bloggens lesere!

Men tilbake til Sverige. Flere kommuniteter vokser nå frem der, og det er en økende interesse hos flere for denne formen for hverdagslig Kristusliv. Et annet gledelig trekk er at det også ser ut til å kunne realiseres et eget anabaptistisk nettverk i vårt naboland. Dette betyr at det vil bli nye lettere å kunne holde kontakt med hverandre, og jeg håper at vi som kommer fra Norge også kan få være med!

Å lese svenske Dagens reportasje fra samlingen i Skarpnäckkyrkan kaller minnene frem hos en som var en del av Jesusvekkelsen på 70-tallet, og selv del av et nærbofellesskap i 10 år! Jeg må smile i skjegget når journalisten forteller om møteledere ikledd solide raggsokker og en avslappet stil som vedkommende nok ikke er så vant med!

Svenskene er nok foran oss i løypa med dette (som de ofte er!), men er det noen der ute som kunne tenke seg en lignende samling her i Norge, så er det bare å ta kontakt med oss.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Spennende! Dette har vi bedt om også i Norge. Måtte det lykkes også her. Vi trenger radikale forsamlinger og kommuniteter. Måtte Herren rikelig velsigne det som skjer i Sverige.

Anonym sa...

Vilken intressant läsning BjornOlav!
Ja om du inte hade varit dålig,så hade vi kunnat ses,
men jag hoppas att en gång snart få träffa dej och MaySissel!Härligt det du skrev om predikanter med raggsockor!
Alltså enkelheten,i vår Guds tro!
Det kommer till mej att hur skröpligt "kärlet" än är,så desto mer kan Gud använda det!
Han kan få fram den ljuvaste ton,även om instrumentet bara har en sträng,eftersom det är en Mästare som håller instrumentet,
så kan Han både laga det,och spela på det!
På så sätt så får Gud All äran! På insidan är det som vi ska stråla och inte på utsidan!

BjornOlav,jag skulle vilja få tag på den senaste boken som du skrev om Abraham.Var kan jag få tag på den?
Hur är det BjornOlav,med hälsan?
Du finns stadigt i mina böner!

Guds Rika Välsignelse!
Karin

Bjørn Olav sa...

Jeg har visst glemt å sende denne boken til deg, Karin. Skal få May Sissel til å gjøre det i løpet av helgen. Jeg kaster heldigvis ikke opp mer blod, men er veldig sliten, kvalm og uvel. Vi får be om at vi i løpet av dette året får se hverandre, enten det blir i Västerås eller på Gjøvik!

Anonym sa...

Ja,BjornOlav,vi får hoppas på att det ska bli av!
Tack BjornOlav, jag väntar med spänning på boken!
Vaya con Dios,El te quero mucho!
(Gå med Gud,Han Älskar dej så mycket!)
Karin