mandag, februar 16, 2009

Messianske pionerer, del 5: Rabbi Daniel Tzion





Historien om rabbi Daniel Tzion (1883-1979) er spennende. Han ble nemlig valgt til å være Bulgarias sjefsrabbi. Senere ble han influert av en bulgarsk kristen, og fikk møte Yeshua som Messias.

Rabbi Daniel Tzion pleide å begynne dagen med å be mens han ventet på soloppgangen. Det var i forbindelse med en slik tidlig morgenvakt at Yeshua åpenbarte seg for ham i et syn. Han gikk til en ortodoks prest for å spørre om råd. Denne ba ham om å glemme kristendommen, men konsentrere seg om Yeshua selv, hvilket rabbi Daniel Tzion gjorde.

Når nazistene okkuperte Bulgaria så skjedde det uten at det ble løsnet et eneste skudd. I et syn hadde rabbi Daniel Tzion sett at Bulgarias jøder ikke skulle bli ført ut av landet, skrev han et brev til Bulgarias konge, Boris, med følgende ord:

"I Yeshuas navn - ikke gi tillatelse til at jødene skal føres ut av Bulgaria!"

Kongen mottok dette brevet dagen før han skulle i audiens hos Hitler. Kongen sto fast ved at jødene ikke kunne utleveres til Polen eller Tyskland.

Rabbi Tzion forble sjefsrabbi i Bulgaria helt frem til han gjorde aliyah til Israel i 1949. Han ble da sjefrabbi for de bulgarske jødene i Israel. Etter å ha fullført undervisningen i den tradisjonelle synagogegudstjenesten hver sabbat, underviste han i all hemmelighet i Det nye testamente for de som var interessert.

At rabbi Tzion trodde at Yeshua var Messias, ble avslørt i Sofia og han mistet da sin plass i Rabbinerrådet i Jerusalem. Han forble likevel sjefsrabbi for de bulgarske jødene frem til 1973. Han skrev hundrevis av sanger og bøker om Yeshua, om sabbaten og om vegetarisk mat. Yeshua var hans Frelser og følgesvenn livet ut. Han døde 96 år gammel og ble begravd med full militær honnør som sjefsrabbi for de bulgarske jødene og som bulgareren som reddet mange jødiske liv fra nazistenes hender.

Bildet viser rabbi Tzion's velbrukte Siddur eller bønnebok. Han var en bønnens mann, som hele livet sto opp før soloppgang for å be til Abrahams, Isaks og Jakobs Gud, Han som er Jesu Kristi Far.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Denne serien synes jeg er fin og interessant Bjørn Olav. Håper du har flere pionerskildringer "på lur"!
Hilsen
Thomas i S.

Bjørn Olav sa...

Takk, Thomas. Det kommer noen til. Jeg synes det er veldig spennende og givende å lese om disse jøder som fikk møte Jesus.