torsdag, februar 19, 2009

Salme 46, en av Sions sanger, til trøst. Del 4





Salme 46 vil for alltid bli forbundet med Martin Luther. Årsaken er at hans egen salme: Vår Gud Han er så fast en borg, er hans egen tolkning av denne salmen av Korahs barn. Luthers salme og Bibelens 46'de salme, er et storslagent uttrykk for en stille tillit til Guds suverenitet midt i naturens og historiens omveltninger.

Den internasjonalt anerkjente evangelisten. konferansetaleren, forkynneren, forskeren og forfatteren John Stott, setter en overskrift på Salme 46 som jeg finner svært passende: "Immanuel, Gud med oss." Vi kjenner igjen dette uttrykket fra innledningen til Matteus-evangeliet, hvor Matteus siterer profetien fra Jesaja hvor det heter: "Se, jomfruen skal bli med barn og føde en sønn, og de skal gi ham navnet Immanuel - det betyr: Med oss er Gud."

Og Salme 46 understreker jo dette så sterkt: Jakobs Gud er vår tilflukt!

Han er vår hjelp i trengsler.

Vi finner dette i vers 8: "Herren, hærskarenes Gud, er med oss, Jakobs Gud er vår faste borg."

Les dette verset en gang til - sakte. Se så på dagens bloggbilde, som viser Davids tårn i det såkalte Citadelet i Gamlebyen i Jerusalem, og les verset en gang til! La det være en stille meditasjon for dagen i dag.

Om dette skriver John Stott:

"Det er ikke bare en uttalelse om Guds beskyttelse, men om at Han som er vår borg både er den mektige Herren Allmektig og den trofaste Jakobs Gud, som er bundet til Sitt folk med en høytidelig pakt." (John Stott: Mine favorittsalmer. Hermon forlag 1997, side 60)

Han skriver videre om versene 1-4:

"Salmisten bekrefter at Gud er vår tilflukt og vår styrke og en hjelp i trengsler. Det er denne tillit som gjør ham i stand til å nesten trossende tillegge: Derfor skal vi ikke frykte. Ikke en gang naturens verste krampetrekninger - jordskjelv, stormer og virvelvinder - som gjør de forsvarsløse skrekkslagne, vil gjøre oss redde."

Det er noe å ta med seg i dag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Takk, Bjørn Olav, for det Du underviser her ut fra Salmenes bok - som alene er min bønnebok!
Der åpenbarer Gud Seg for meg, tenk lille meg, får trøst, styrke og mot til å møte dagen. Det er det ALENE Guds Ord som kan!
Jeg har forsøkt mye annet - Guds Ord Står fast til evig tid! Amen!
Håper og BER at det legger seg til rette helsemeesig og ellers, så Du får kommet Deg ut i skauen igjen he he...
det er alene med Herren - den beste stunda er ...
ja, Du veit hva jeg mener...

Ber for Deg...vær dag.

Anonym sa...

ARE VARE GUUD I DET HØYESTE