torsdag, februar 12, 2009

Salme 46, en av Sions sanger, til trøst. Del 2



Salme 46 er skrevet av Korahs barn, leser vi i innledningen av salmen. Korah var sønn av en som het Jishars (2.Mos 6,21) Hans bakgrunn kan spores tilbake til Levi, i det Jishars var sønn av en som het Kahat. Ættetavlen finner du ved å lese 2.Mos 6,16-21, om du skulle være interessert i å finne ut mer om slektsrøttene. Med Levi går vi jo også tilbake til Aron, Moses og Miriam. Om Kahat kan vi lese i 4.Mos 3,16-31. Vi finner da at Kahats barn hørte til Levis stamme, og som levitter hadde de ansvaret for tempeltjenesten.

Nå kommer vi til noe svært interessant. Disse ætlingene er altså blitt bevart til tross for at Korah og hans familie ble slukt levende da disse gjorde opprør mot Moses. Du kan lese om den hendelsen i 4.Mos 16. Hvordan kan det ha seg at det kunne finnes barn av Korah når vi leser i 4.Mos 16,31-33: "Med det samme han hadde talt disse ord, revnet jordet under dem. Jorden åpnet sitt gap og slukte dem og deres boliger og akt det folk som tilhørte Korah, og alt det de eide. De for levende ned i dødsriket med alle sine. Jorden skjulte dem, og de omkom og ble utryddet av menigheten."?

Om det er slik at Korah og 250 med ham døde, hvordan kan vi da lese i 4.Mos 26,11: "Men Korahs barn omkom ikke."? Det er jo altså barn av denne Korah som skriver Salme 46. Hvordan kan Korahs barn bli fremtredende levittiske sangere og poeter og bli inkludert i Salmenes Bok? Vi leser jo i 2.Mos 34,7: "Han hjemsøker fedres misgjerning på barn og på barnebarn, på dem i tredje og fjerde ledd."

Da må vi ikke glemme første del av dette verset hvor det heter: "Han lar miskunn vare i tusen ledd. Han forlater misgjerning og overtredelser og synd." (2.Mos 34,7a)

Svaret på våre spørsmål må ligge i det faktum at Korahs barn omvendte seg!

Går vi til et annet kildemateriale som Midrash Tanchuma, i det som kalles Den levende Toraen kan vi lese om det som jødene kaller t'shuvah, omvendelse. Der konkluderes det med at Korahs barn må ha omvendt seg, og ikke fulgt sin far i hans opprør.

Dette gjør jo at vers 3-4 i Salme 46 får en helt spesiell mening:

"Derfor frykter vi ikke om jorden vakler, om fjell skakes i havets hjerte. om dets bølger bryter og bruser, og om fjell skjelver ved dets overmot."

Fordi de omvendte seg, ble de spart for dommen. De skriver ut fra dyrkjøpt erfaring av Guds vrede. Og nåde.

De skriver om Guds forunderlige nåde. Gjennom den er de blitt bevart.

Det er 11 salmer som er skrevet av Korahs sønner: 42, 44 til 49, 84:1-12;85,1-13;87,1-7 og 88,1-18. Kong David valgte ut 120 av korahittene for å bringe arken til Jerusalem (1.Krøn 15,5) og Korahittene ledet også folk i bønn og lovprisning (2.Krøn 20,19) Det var også Korahs barn som bakte skuebrødet og som satte fram skuebrødsbordet i Templet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hei Bjørn Olav. - Dette var jeg ikke klar over. Interessann vinkling, og nytt stoff for meg.

Templet skal jo bygges opp igjen, ifølge profetiene i skriften.

Kanskje Korahs barn er å finne i den kommende tempeltjenesten?

Ha en god dag under Guds velsignelse