søndag, februar 15, 2009

Messianske pionerer, del 4: Gustav Dalman



Gustav Dalman (1855-1941) var en messiansk jøde fra Leipzig i Tyskland. Han bodde i nærheten av Herrnhut, hjemstedet til Grev Zinzendorf og Moravianerne.

Dalman besøkte daværende Palestina i 1900 støttet av engelske og skotske misjonærer, som ønsket at jøder skulle besøke misjonsstasjoner og institusjoner i landet. To år senere returnerer Gustav Dalman til Palestina for å leve permanent der. Han ble direktør for Det tysk evangeliske instituttet for klassisk oldtid i Jerusalem fra 1902-1917, og var professor i språk, kultur og livsstil på Jesu tid. På dette området var han en pioner.

Gustav Dalman startet det første kristne magasinet på hebraisk med mottoet: "En behøver ikke å opphøre med å være jøde når man blir en kristen." På hver eneste side ble det understreket at en messiansk jøde ble en enda sannere israelitt. Han skrev også en banebrytende bok "Work and Traditions in Palestine." I denne boken understreker Dalman at jødene har et spesielt forhold til landet, deres fedres land, men Dalman trodde at bare når de aksepterte Jesus ville Israel bli et sant hjemland for jødene.

Ingen kommentarer: