fredag, februar 13, 2009

Salme 46, en av Sions sanger, til trøst. Del 3



"Gud er vår tilflukt, og vår styrke, en hjelp i trengsler, funnet overmåte stor."

Slik begynner Korahs barn Salme 46, inspirerte som de er av Den Hellige Ånd. Ordet for "tilflukt" kommer fra et verb som betyr "å flykte" eller "rømme". Betydningen er det ikke vanskelig å få øye på: Når vi står ansikt til ansikt med svære vansker, styrter vi til Elohim, til Gud. Andre oversettelser bruker ordet "festning" i stedet for "tilflukt", men konteksten er den samme: Gud er for oss et sted hvor vi kan gjemme oss, hvor vi blir beskyttet.

Dette kan for de som ikke opplever så mange prøvelser i livet bli veldig teoretisk. Men for den som opplever trengsler, f.eks alvorlig sykdom, er dette verset mer enn ord. Det er noe veldig konkret. Men skal vi oppleve Gud slik, må vi bli kjent med Ham, gjøre oss erfaringer med Ham, slik at vi kan slippe tak i vår egen trang til å mestre og ha oversikten over alt.

For meg har Gud vært en slik tilflukt, særlig de siste årene, da sykdom både hos meg selv og i vår lille familie, har satt oss på virkelige prøvelser. Da har Gud vært god å søke tilflukt hos. Av og til har vi bare behov for å gjemme oss. Det betyr ikke at vi flykter fra problemene, men vi trenger en pustepause, og noen som kan se etter oss. Slik er Gud. Et tilfluktsted.

For jøder som flyktet for nazistene under krigen, ble et lite urmakerverksted i Haarlem utenfor Amsterdam et slikt Skjulested. Ja, bokstavelig et skjulested. Familien ten Boom som i mer enn 100 år daglig hadde bedt om "fred for Jerusalem", sto plutselig i den situasjonen at de måtte skaffe rom for jøder som måtte gjemmes unna nazistene.

Det fortelles om den tidligere russiske dissidenten, Natan Sharanskij, som tilbrakte ni år i fangeleire i Sibir, at troen på Gud holdt ham i live og gav ham håp. Selv nevner han spesielt at Salmenes Bok fikk stor betydning for ham. "Det var den eneste jødiske boken jeg var i stand til å beholde gjennom hele det lange fangenskapet," forteller Sharanskij som gikk flere ganger til sultestreik for å beholde sin sefer Tehillim (Salmenes Bok). I dag er Natan Sharanskij en fremgangsrik forfatter, advokat og politiker i Israel. "Helt siden jeg ble løslatt fra fengslet, har jeg alltid hatt med meg min Tehillim i lommen," har han fortalt.

I Hebr 13,5 leser vi dette løftet: "Jeg skal ikke slippe deg, og ikke forlate deg." Legg merke til at det står i en sammenheng hvor det er snakk om penger. Godt å ta med seg i disse vanskelige tidene vi nå står foran. I Joh 14,18 sier Jesus selv: "Jeg skal ikke etterlate dere farløse, jeg kommer til dere."

(fortsettes)

Ingen kommentarer: