torsdag, februar 12, 2009

Messianske pionerer, del 2: Joseph Rabinowich



Joseph Rabinowich (1837-1899) er blitt kalt Den messiansk jødiske bevegelsens far. Han kalles også den jødiske kristendommens Theodore Hertzel.

På samme måte som Theodore Hertzel klarte å sette sionismen på den internasjonale agendaen, hadde Rabinowich suksess med å få den jødiske identiteten til de hebraiske kristne på agendaen.

Joseph Rabinowich (bildet) besøkte det daværende Palestina i 1882 i den hensikt å se på mulighetene for å grunnlegge en jødisk bosetning der. Mens han oppholdt seg på Oljeberget i Jerusalem åpenbarte Jesus seg for ham. Han gav ham skriftstedet: "Får da Sønnen frigjort dere, da blir dere virkelig fri." (Joh 8,36)

Fra det tidspunktet, ble sannheten om at Jesus er Konge og Messias og den som alene kan frelse Israel altoppslukende for ham. Etterat Jesus hadde åpenbart seg for ham, skaffet han seg et Nytestamente og ble så grepet av å lese i evangeliene: "For uten meg kan dere intet gjøre." (Joh 15,5)

Man kunne høre Rabinowitch gjenta og gjenta: "På Oljeberget fant jeg Jeshua!"

Møtet med Jesus forandret Joseph Rabinowich fullstenig. Han reiste tilbake til Kishiev i Moldova, hvor han grunnla en messiansk jødisk forsamling og hjalp til med å få publisert Det nye testamente på Jiddish. Det er blitt sagt at ingen siden Paulus kunne preke til jødene som Joseph Rabinowich.

Han var imot at jødene skulle emigrere til USA, for ideen om en jødisk stat i daværende Palestina var noe som fenget hans interesse. I 1888 sa han: "Jeg har to emner som oppsluker meg helt: Det ene er Herren Jesus, og det andre er Israel." Han føyde til: "Nøkkelen til Det hellige landet ligger i hendene til vår bror Jesus fra Nasaret. Jeshua er en jøde som vil frelse sitt folk. Jeshua er Israels og jødenes bror."

Rabinowich døde i 1899, rett etter at Theodore Hertzel kalte sammen den første Sionistkongressen i Basel hvor han proklamerte at en jødisk stat ville bli en realitet innen fem til 50 år.

Ingen kommentarer: