onsdag, februar 25, 2009

Radiobølgene når frem med evangeliet



Svigerfar, som nå er hjemme hos Herren, var en ivrig lytter av Norea radio. Han og hans familie bodde slik til at det var ikke like enkelt å komme seg til gudstjeneste eller møte. Dermed ble radioen en måte å ha fellesskap med andre kristne på, samtidig som det var mulig å lytte til god bibelundervisning. I det siste har jeg lest en del om hvordan ulike kristne radiostasjoner gir millioner av mennesker anledning til å lytte til evangeliet. Radiobølgene når alle steder, også inn i sammenhenger hvor det innebærer stor risiko å sende misjonærer. Nå er vi jo etterhvert blitt så sofistikerte at radioapparatet kanskje er satt til side, for en stor flatskjerms-TV. Men fremdeles er det slik at mange mennesker ikke har noe annet enn radioen å ty til, når de skal høre forkynnelse eller lytte til kristne programmer. Dessuten er det jo langt billigere å produsere radioprogrammer, enn det er å sende TV. Nå har web-TV gitt oss enda flere muligheter. Men nok om det.

I dag ville jeg gjerne fortelle litt om en av de eldste radiostasjonene, Trans World Radio. Arbeidet startet opp i Tangier i Marocco i 1954. Stifteren var dr Paul Freed, og sendingene begynte fra en 2500 watts sender. I 1960 begynte de å sende på kortbølgen og nådde dermed millioner av lyttere i Europa, Midt-Østen og Russland. Radioprogrammene ble sendt fra Monte Carlo, fra en bygning som var bygget av Hitler i den hensikt å sende nazipropaganda! I 1964 nådde de en ny milepæl da de kunne begynne å sende fra De nederlandske Antillene fra en 500.000 watt sender. Nå kunne de også nå lyttere i Sør-Amerika, Karibien og Sentral-Amerika.

I 1974 begynte Trans World Radio å sende kristne radioprogrammer rettet mot muslimverdenen. Radioprogrammene ble sendt fra en sender i Swasiland, og man nådde områder i Nordøst-Afrika og Midt-Østen. I 1977 kunne fire 100.000 watt sendere gjøre det mulig å sende evangeliet inn i Kina, Sør-Øst Asia og det daværende Sovjetunionen. Nå hadde man potensiale til å nå halvparten av verdens befolkning!

Fra 1981 begynte sendingene rettet mot Buenos Aires og Montevideo med sine 11 millioner mennesker. I 1993 nådde man en ny milepæl da man kunne begynne å sende fra Sibir! Fra denne senderen lager fra radioprogrammer på 13 forskjellige språk, og sender til det nordlige India, Bhutan, Nepal og Tibet.

I 1996 rettet man oppmerksomheten mot Sentral-Asia hvor man finner mer enn 60 av verdens minst evangeliserte folkegrupper. Fra 2005 satses det enda mer på unådde folkegrupper ulike steder i verden.

Jeg kjente et stort behov for å takke Gud for dette svært så strategiske arbeidet. Tenk på alle de tusener på tusener som er blitt nådd med evangeliet gjennom dette arbeidet. La oss be for alle de som produserer programmer, og ikke minst for den økonomiske delen, slik at de kan lykkes og bære rik frukt for Herren.

Ingen kommentarer: