tirsdag, februar 24, 2009

Otto Jespersen og TV2 felt for jødehets



Endelig er foten satt ned for hva som kan tillates av jødehat i TV2. I dag ble det kjent at Otto Jespersen of TV2 er felt i Pressens Faglige utvalg på grunn av jødehets.

Pressens Faglige Utvalg mener Otto Jespersen gikk over streken i forbindelse med en monolog i Torsdagsklubben, hvor han omtalte jødeutryddelsen under 2. verdenskrig. Monologen var jødhets på det verste, og jeg skal ikke gjenta den her.

Det Mosaiske Trossamfund, Senter mot antisemittisme og Dr. Imre Hercz klaget TV 2 og Otto Jespersen inn for PFU.

Nå får vi håpe at Jespersen og TV2 har lært av dette. Jeg er redd for at vi kommer til å se lignende uttalelser også i fremtiden - dessverre. I dag er det en sterkt økende antisemittisme også i Norge.

Dette må vi alle ta klart avstand fra, og det er derfor bra at Pressens Faglige utvalg med dette har statuert et eksempel på at slike uttalelser som Jespersen kom med er uakseptable. TV2 bør holde seg unna å hetse en folkegruppe, og ha moro på bekostning av alle de som mistet et familiemedlem under så grusomme forhold som Holocaust representerte.

http://www.vg.no/rampelys/artikkel.php?artid=547317

94 kommentarer:

Anonym sa...

Godt at denne mannen endelig kan få seg en smekk! Han tror visst at han kan komme unna med alt.

Anonym sa...

Fra Vårt Land nettutgave:

Saksbehandlerne konkluderte med at TV 2 brøt god presseskikk fordi man ikke grep inn mot Otto Jespersens to monologer om jødene i Torsdagsklubben. Her sammenlignet Jespersen jøder med skadedyr. Begge monologer inneholdt formuleringer som historisk er brukt til å legitimere omfattende jødeforfølgelse, heter det i innstillingen.

Utvalgsmedlem Ingeborg Moræus Hanssen mente satiren brøt ut av sin egen form og at det kommer til syne i det sterke ubehaget også de som ikke var direkte berørt av Jespersens jødehumor, også måtte føle.

Per Edgar Kokkvold viste under debatten til at han ofte forsvarer retten til å krenke, men ikke retten til å krenke andres menneskeverd. Han mente at man her brutke rdet språket som gjorde Holocaust og jødeutryddelsen mulig.

– Jeg er ikke sikker på om Jespersen og TV 2 er klar over hvor rammende dette er, sa presseforbundets generalsekretær. Hvis presseetikken skal ha noen mening, må vi kunne sette en grense her.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

På denne bloggen tillates ingen hets av folkegrupper.

Anonym sa...

Nå må jeg ærlig talt innrømme at
jeg ikke husker hva som egentlig
var poenget til OJ, men leste dagen
etter programmet en utskrift av
monologen.
Min oppfatning da; var at man skal
være ekstremt hårsår, (I realiteten
må man ØNSKE å bli såret), for å
oppfatte dette som krenkende.

Bjørn Olav sa...

Så har vel kanskje ikke du mistet flesteparten av familiemedlemmene dine i konsentrasjonsleirenes gasskamre? Du har kanskje ikke kjent på kroppen det hatet som jøder utsettes for i Norge? Kanskje barna dine ikke har vært redd for å gå ut, pga Otto Jespersen. Det forteller jødiske barn i Oslo at de er.

Anonym sa...

Gjør meg en tjeneste: Gi meg en
link til monologen så skal jeg evt.
revurdere, men etter sånn som jeg
husker det, så er dette bare dumt.

Anonym sa...

Dette var en tragisk avgjørelsem for den illusterer hvor vag og innskrenket ytringsfriheten er. Det er synd at man får bekreftet hvor sensurert Norge er. Dette er min prinsipale instilling, folk må få lov til å ytre sin mening, uansett hvor lite andre måtte like det. Min tanke må være fri!

Når det gjelder denne konkrete saken, er det enda mer tragisk. Otto sin setning om jødene, var kun en liten bisetning. Her har vi et klassisk eksempel på å være sitert ut av sammenheng.

Det Otto sa, var en makaber og meget mørk form for humor. En setning som selvsagt alle tenkte "huff" inne i seg selv. Noen med ett smil, andre åpenbart tok det dønn seriøst. Akkurat som alle individene som ikke forstår ironi og sarkasme. Otto sin setning var absurd, men dette er noe så mange tragiske mennesker ikke forstår. Her skal man ta alt bokstavelig, å straffe folk som tøyer grenser.

Det at noen seriøst kan ta seg ned av den absurde setningen, er det store problemet her i debatten. Man skulle tro at Jødene var de eneste som ble drept under Holocaust - at Jødene er et folk man ikke har lov til å spøke med. Jødene var kun EN GRUPPE som ble offer for Holocaust. Hva med homsene? Hva med Sigøynerne? Russerne? Frihetsforkjempere? Hva med tilsvarende slaktinger som Holocaust? Hva med Stalin og Mao sine massemord? Hva med de kristenes korstog og masseslaktinger av muslimer i fortiden? Alle disse var verre og hadde større omfang enn Holocaust. Men la meg ikke skifte tema her.

Problemet ligger mye i nettopp tålegrenser. Alle må tåle å møte andres ytringsfrihet. Dette gjør de aller fleste også. Humor omkring vanskelige tema angående homofile, kristne, funksjonshemmede, etc. etc. er sjeldent reagert på.

Men med en gang det snakkes om Jødene - ja da er det alle mann til kanonene. Å si noe om jøder, er tabu. "Guds utvalgte" er untouchables. Den forrige setningen jeg nå skrev, er nettopp et uttrykk for hvilke følelser denne debatten kan føre med seg! Men jeg skal ikke si noe på det, jeg merker selv at det kommer antydning til hat når jødene er så hårfine. Det er DETTE som skaper anti-semmitisme. Ikke OJ sine uttalelser!

Bjørn Olav sa...

Noen slik link har jeg ikke, og jeg kommer heller ikke til å bidra med den. Jeg ønsker ikke å medvirke til å spre de kvalme uttalelsene til Otto Jespersen.

Bjørn Olav sa...

Ærlig talt, mener du dette dreier seg om jødisk hårsårhet?

Tenk deg at hele din familie skulle bli utryddet, bare fordi de var nordmenn.

Joda, det forkastelig og avskyelig at sigøynere, homofile - og glem ikke de funksjonshemmede, de psykisk syke - ble drept på bestialsk vis. Men vi snakker om et folkemord på SEKS MILLIONER jøder.

Jeg tror du vil finne at jøder har humor, men det er visse ting som ikke bør være gjenstand for latterliggjøring, sjikane etc.

Så merkelig at du reagerer så sterkt fordi det er snakk om sjikane mot jøder.

Hvor mye skal de tåle - egentlig. I dag får de til og med skylda for verdens økonomiske krise.

Bjørn Olav sa...

Ellers reagerer jeg på at du kaller dine meningsmotstandere tragiske. Det sier ikke så rent lite om ditt eget syn på mennesker.

Anonym sa...

Du anonym og Lansky: Kan dere ikke se hva som er fakta, hvorfor skriver dere sånne sårende ting? Selvfølgelig har mange andre blitt torturert også, men Jødene er faktisk de som måtte lide mest! Dette vet jeg for jeg har studert det! Jeg skjønner ikke hvorfor du Lansky mener det er en spøk den Otto Jespersen sa, han mente det, han r ondskapsfull! Jeg har aldri lik han, jeg håper at tv 2 skjerper med sånne ting. Det er liksom sååå greit i vår tid å gjøre narr av Jøder, hvorfor det? Hadde du likt det hvis det hadde skjedd med deg, og å ha opplevd så mye igjennom så mnage år, og hele tiden være redd for å gå ut døren? Jødene har opplevd masse fælt igjennom så mange år, å de opplever det fortsatt, det er INGENTING å gjøre narr av, det er faktisk veldig alvorlig! Hvorfor er det så greit å være muslim f.eks, de får så mye omsorg og rett i Norge, jeg mener jeg har ikke imot noen folk. Men det er da ingen som gjør narr av de, for det er liksom så alvorlig, men å gjøre narr av Jøder og gjøre så mye fælt mot Jøder, hvorfor er liksom det så greit?

Bra pappa at du slettet den kommentaren, jeg har ikke lest den, og er utrolig glad for at jeg ikke gjorde det!

Og jeg forstår bare ikke hvorfor dere som skriver sånn om Jødene, hvorfor dere ikke kan holde det for dere selv, å hvorfor dere ikke kan se realiteten i ting, dere har ikke vært i Israel som meg og pappa sikkert og sett ting selv, dere har sikkert ikke noe kontakt med Jøder heller, og dere vil aldri ane noen gang hvordan det føles! Det er helt grusomt det som de opplever, og å gjøre narr av det er helt usmakelig!

Stå på pappa, du er virkelig tøff som står for dine meninger, jeg synes alle dere skal se hvor tøff pappa er og hvor mye han tåler av ting. Han er sterk, og alle som har sterke meninger opplever masse dritt! Og pappa er tøff som selvom det står for det han mener! Det er ikke lett den dag i dag og være Israels venn, det er virkelig ikke lett. Det er heller ikke lett å gå med Davis stjerne f.eks. Jeg har på meg min nå jeg, jeg bærer den med stolthet, og vil ALLTID stå opp for Israel, uansett hva som skjer! Jødene er Guds utvalgte folk, vi skal velsigne de og bry oss om de, alle skal gjøre dette! Det står i Bibelen at man skal gjør det! Så tusen takk pappa for at du har samme meninger som meg, stå på å fortsett å skriv om alt du bryr deg om, alt du brenner for, alle sterke meninger du har! Ikke bry deg om disse usakelige kommentarene fra disse folkene, de står bak et anonymt navn og tør ikke stå opp for hvem de er! Det er utrolig feigt, pappa du er ikke redd for å si din mening! Kjempe stolt av deg og kjempe glad i deg ! Ses i helgen :) klem

Anonym sa...

Hvis noen hadde drept min familie - far, mor, besteforeldre, ektefelle / samboer, barn, søsken, tanter, onkler, søskenbarn, nevøer, nieser, svigerforeldre og svigerbarn, og i tillegg prøvd å utrydde alle andre nordmenn - så finnes det ikke ord for å beskrive hvor vondt det ville vært.

Utrolig at Otto J og enkelte andre ikke forstår dette. Hvis man har mistet 50 familiemedlemmer, så er det faktisk ikke glemt etter 60 år. Man har greid å leve med det, inntil noen med vilje sparker inn i det vonde såret - bare for å få noen historieløse personer til å le.

Jeg forventer kanskje ikke mer av Otto J, men jeg er skremt over at redaksjonelt nivå i TV2 ikke forstår dette.

Bjørn Olav sa...

Takk Benedicte, du har bein i nesa til å stå for dine meninger, og det er jammen flott. Modig jente du, som står opp for et folk som har tålt så mye av trakassering, sjikane, hat, vold og massedrap. Det er ikke måte på hva de bare skal finne seg i.

Og jeg er helt enig med anonym som snakker om historieløse mennesker. Akkurat som det burde være en menneskrett å le av andres grusomme skjebne. Det burde det ikke være.

Anonym sa...

Var ikke lett å finne igjen linken
til monologen, men fant iallefall
et klipp på YouTube.
Latterliggjøringen av vår kron-
prinsesse og norske bedehusmiljøer
fremstår på meg som langt krassere
enn "jødehetsen". Men for dem som
leser mellom linjene, så handler
monologen om det meningsløse i at
en giraffunge i Kristiansand får
så mye medieoppmerksomhet, mens
det er ei pågående humanitær
katastrofe i Afrika. Derfor
parallellen til lopper under
holocaust! Hvis du kjenner etter:
Kan du se ironien??

Hvis ikke så må jeg bare referere
til mitt første innlegg.

Bjørn Olav sa...

Nei, jeg ser ikke ironien. Ta deg en tur til de gjenværende konsentrasjonsleirene, og prøv å tenk deg tilbake til de som opplevde djevelskapen den gangen. Forsøk å sette deg inn i fortvilelsen, angsten, smerten. Prøv å se for deg barn som blir revet fra sine foreldre, kjenn på liklukta, - så kan du sette deg ned for å le etterpå, om du kan.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Jeg må bare støtte meg til "Lansky"
som utdyper det bedre enn jeg
gjorde.

PS! Jeg hater INGEN, for religion
eller rase.
Jøder har jeg absolutt ingenting
uoppgjort med, selv om jeg mener
de har hatt kunstig stor innflytelse på det som blir distribuert fra Hollywood.

Anonym sa...

INNLEGGET ER REDIGERT AV BLOGGADMINISTRATOR:

Bjørn O. - nå er det sikkert mye vi kan snakke om. Deriblant kan vi snakke om tema som er meget belagt av tabu. Nemlig kritikk av Jøder - kritikk av Jøders være måte. Spørsmål om HVORFOR Jødene har vært hatet igjennom historien?

Men dette er utrolig belagt med tabu, å man blir kalt en anti-semitt om man våger å besvare dem. Jeg tror på ingen måter DU er en person man kan tørre å snakke om dette med. Du har jo ikke lest eller hørt OJ sin tale engang! Som du svarte anonym - ønsker du ikke å se det heller.

Dette er latterlig! Du kommenterer med andre ord noe du ikke har lest en gang. Du hopper nettopp med en gang til kanonene, som jeg skrev i forrige post. Kritikk og humor omkring Jødene er strengt forbudt!

Monologen handlet OVERHODE ikke om jøder. (Jeg syns ikke det var spesielt morsom monolog, men Otto er ekstremt flink og finurlig i talen.)

Bjørn Olav sa...

Jeg har selvsagt både lest og sett monologen. Poenget er at jeg ikke ønsker å videreformidle den på denne bloggen. Derfor er den også strøket i ditt innlegg. Jeg viderformidler ikke jødehets.

Bjørn Olav sa...

"selv om jeg mener
de har hatt kunstig stor innflytelse på det som blir distribuert fra Hollywood."

Dette er vel også en av mytene som spres om jødene.

Du er sikker på at de ikke har noe med krisen i verdensøkonomien å gjøre også da? Kanskje de har skylda?

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Kjære Bjørn Olav
Syns det er greit at du sensurerer
linken, men syns også at det er
skremmende at du sensurerer bort
saklige argument.
Når det gjelder Hollywood:
Jeg levde i 40år i troen på at USA
var befolket av jøder og katolikker
før min da, 13år gamle nevø, kunne
fortelle meg at dette slett ikke
var tilfelle! Husker ikke talla nå,
men flertallet er faktisk protestanter. Grunnen er ikke
fordommer, men det faktum at Hollywood i nærmere 50år ble styrt
av såkalte "moguler" av jødisk
opprinnelse.

Forøvrig så har aldri verken; jøder
katolikker, protestanter, hinduer
eller andre, tråkket meg på tærne,
men der er en annen stor religion,
som jeg er mildt sagt skeptisk til.

Anonym sa...

Det bør nevnes at PFU ikke er et offentlig organ, og har heller ingen makt, eller myndighet.

Mvh.
Lars

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Bare en siste bemerking:

Otto er KJENT for å hetse. Han har stempelet på seg for å være en "bølle". Derfor tolkes han automatisk i denne retning. Derfor dømmes han nå nord og ned.

De fleste ganger ER han en bølle! MEN, denne monologen er slettes ikke det. Det er en samfunnskritikk. Kanskje han heller skulle sagt "menneskene", i stede for "jødene"? Men på den andre siden, sitter vi faktisk med det inntrykk at det kun var jødene som ble drept. Tenker man holocaust - tenker man automatisk "jøder".

Denne monologen er en av de få han ikke hetser noen enkelte menneskegrupper - en av de få. Å ironisk nok, så er det denne han blir skikkelig dømt nord og ned for.

Anonym sa...

Om ikke dere skjönner poenget til Lansky er dere helt på jordet. Jespersen er jo kjent for samfunnskritiske poeng i sine monologer!! Klarer man ikke å se dette er Norge ille ute!

Anonym sa...

Jeg klarer simpelthen ikke annet enn å kommentere. Det blir litt sånn "look whos talking". Bare så det er sagt - og sagt mange ganger før - jeg er IMOT all hets av ALLE folkegrupper. MEN så vil jeg stille spørsmål til Hansen om han mener det er greit å hetse de homofile, som er den gruppen jeg tilhører? Nå snakker jeg ikke bare om på denne bloggen men på en rekke andre kristne blogger så er homofile karakterisert som kreftsvulster på samfunnet, et folk som bringer skam, død og fordervelse, kan sammenlignes med pedofile og de lever avskyelige perverterte liv.

Dette ment utifra deres bibelske tro.

Hvor mye skal andre grupper tåle? Den samme Jespersen lirer da ut av seg masse homovitser også - ikke bare Jespersen men stort sett alle underholdningsprogrammer. Jeg leer ikke på øyelokket en gang og ler mange ganger av vitsene selv. Homofile har vært og ER - ikke minst av de kristne - forfulgt i dag. Verden over blir homofili straffet med dødstraffer eller lange fengselsstraffer.

Antall døde er egentlig ganske uvesentlig. En drept er en for mye, enten det er jøder, kristne eller homofile eller andre grupper.

Når skal Hansen selv slutte med det jeg som homofil oppfatter som hets? Det er faktisk ganske noe annet og komme met hets man virkelig mener enn Jespersen som tar det med som en spøk og etter at programmet er ferdig er verdens beste venn med homser.

Hansen: Du skal ikke bestemme hva jeg oppfatter som hets. Hva om noen hadde brukt ordene som blir brukt om homoser på jøder??

Jeg vil gjerne ha svar på dette. Og ikke kom med at du ikke er en del av dette. DU hetser, og flere av leserne dine hetser og mange andre kristne konservative hetser homofile i Gudsnavnet.

hva er forskjellen?

Anonym sa...

INNLEGGET ER REDIGERT DA DET INNEHOLDER KRENKENDE ORD OM ET ANNET FOLKESLAG. Vær vennlig å respekter publiseringsreglene!

Jepp anonym!

Dette er en av tidenes flauser. Det er en katastrofe! Otto burde fått en medlaje av jødene, om noe! Men her blir han hengt ut som en anti-semitt.

Nesten hele Norges befolkning forsto ikke innslaget, de tolket han på ordet, i stede for ironien.

Aldri folkens, siter humoristiske artikler/innslag ute av kontekst. Når OJ sin uttalelse står alene, er den forkastelig. Ser man innslaget, å har litt vett i knollen, så forstår man at han latterliggjør fokuset på sjiraff-DYRET.

Vi kan tale om Jøder, det er en annen sak - men Ottos tale hadde overhode ikke noe med jødene å gjøre en gang.

Men da han sa det - var det klart at ihvertfall ingen i publikum forstod poenget. Folk undervurderer Otto, de tror han er mer simpel enn han er!

7:42 PM

Bjørn Olav sa...

Og Kjellemann: Dette innlegget handler heller ikke om deg! Ikke denne gangen heller.

Anonym sa...

Nei, dette ble trist Bjørn Olav.
Skriver fra en "jobb-pc" som gjør
at jeg bør anonymiseres, men håper
vi kan diskutere "face to face" en
annen gang.

"Guds utvalgte" er en linje som
ikke bør brukes for mye i det
offentlige rom forresten.
Samme hvor mye det står skrevet, så
er det ingen som liker å bli satt
under andre.

Anonym sa...

Beklager at jeg nevnte meg selv. Jeg mente jo selvfølgelig å si de homofile. Svar du.

Anonym sa...

Du sitter og sensurerer andre men selv er du ganske godtagende for kritikker mot og ondsinnede karakteristikker av homofile. Ytringsfriheten gjelder når dere selv skal bruke den, men ikke motsatt?

Bjørn Olav sa...

Kjellemann

Denne bloggen har publiseringsregler. Jeg kommer ikke under noen omstendigheter til å tillate hets mot folkegrupper, av noe slag. Slike ord og ytringer redigeres bort, eller slettes. Så enkelt er det. Du kan like det eller ikke. Slik er det.

Anonym sa...

Jeg er helt enig med deg. INGEN Hets av noen folkegrupper. Men slutt da også å selv hetse og forfølge.

Bjørn Olav sa...

Nå må det kunne være mulig å gi uttrykk for hva Bibelen sier om homofili, uten at det oppfattes som hets, Kjellemann. Dette har vi diskutert svært mange ganger før, og som sagt, denne artikkelen handler ikke om deg - ikke denne gangen heller. Alt handler ikke om Kjellemann fra Skien. Beklager, men slik er det bare.

Anonym sa...

Ja, i navnet til Gud Fader skal det meste være lov. Det viser seg jo gang på gang.

Bjørn Olav sa...

Du må kunne respektere at det finnes kristne som følger Bibelen, og kan ikke kreve at den skal revideres den etter forgodtbefinnende bare for at du skal bli tilfreds.

Men som sagt: Denne artikkelen handler ikke om deg og ditt. Den handler om at Otto Jespersen og TV2 er dømt i Pressens faglige utvalg. Så vidt jeg husker nevnte ikke Jespersen Kjellemann fra Skeien heller.

Anonym sa...

Så ond du er Hansen.

Bjørn Olav sa...

Selv om jeg ikke aner hvem det er som bruker "jobb pc'en", så tar jeg gjerne en prat "face to face" ved en anledning. Du får gi deg til kjenne når det passer seg slik.

Bjørn Olav sa...

Ellers er det jo merkelig påstanden som den andre anonyme kommer med: "Vi kan tale om Jøder, det er en annen sak - men Ottos tale hadde overhode ikke noe med jødene å gjøre en gang."

Om det ikke var slik, hvorfor er da reaksjonen så sterk fra norske jøder da? Og hvorfor har reaksjonene vært så sterke i PFU?

Bjørn Olav sa...

Ellers er jeg ikke overrasket over Kjellemanns kommentar. Den er på linje med det foraktelig han har å si om kristne.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

DETTE INNLEGGET ER REDIGERT. FORSØK Å RESPEKTER PUBLISERINGSREGLENE PÅ BLOGGEN.

Bjørn Olav said...
Ellers er det jo merkelig påstanden som den andre anonyme kommer med: "Vi kan tale om Jøder, det er en annen sak - men Ottos tale hadde overhode ikke noe med jødene å gjøre en gang."

Om det ikke var slik, hvorfor er da reaksjonen så sterk fra norske jøder da? Og hvorfor har reaksjonene vært så sterke i PFU?

Svar: Og jeg må gjenta meg selv:
Latterliggjøringen av vår kron-
prinsesse og norske bedehusmiljøer
fremstår på meg som langt krassere
enn "jødehetsen". Men for dem som
leser mellom linjene, så handler
monologen om det meningsløse i at
en giraffunge i Kristiansand får
så mye medieoppmerksomhet, mens
det er ei pågående humanitær
katastrofe i Afrika.


Hverken DU eller PFU, har tatt dere
tid til å lytte til det som
EGENTLIG blir sagt, men har hengt
dere opp i ett avsnitt, som isolert
sett kan virke krenkende, men som i
sammenheng faktisk er en støtte til
ofrene under Holocaust, med parallell til lidelsene mennesker i
Afrika opplever i dag.

Jeg synes du har fått mange usaklige kommentarer, men også mange saklige, og mener det er
ikke bare rimelig, men også nødvendig at du kommer med innrømmelser som viser at du forstår dette. Å avvise, eller slette alle motforestillinger, er
ikke tillittvekkende.

mvh
"jobb pc"

Anonym sa...

Du får komme med beviser da Hansen hvor jeg sier at kristne er onde.

Men jeg skal ikke ødelegge debatten. Jeg ville bare påpeke for andre at for Hansen er det greit å drive hets, når det er gjort i Gudsnavnet. Tror man ikke på Gud så er hets alvorlig og krenkende. Og det er Hansen som bestemmer hva som skal oppleves som hets - og ikke.

Bjørn Olav sa...

Jeg setter min lit til at dommen i PFU faktisk er enstemmig. Dette er blitt oppfattet som jødehets. De som sitter i PFU er nå ikke hvem som helst.

Bjørn Olav sa...

Kjellemann:

Beviset har du selv levert klokken 8.17.

Bjørn Olav sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bjørn Olav sa...

Til orientering

Det som slettes er ord som er belastende og sjikanerende i den konteksten vi nå diskuterer.

Der disse ordene fremkommer i teksten, der blir de slettet.

Det er ikke riktig at meninger slettes.

Alle henvisninger til Otto Jespersens monolog i form av å gjenta hans sjikane og hets, blir også konsekvent strøket.

Vær vennlig å respekter dette.

Anonym sa...

Jeg sa DU er ond - DU er ikke alle kristne. Å fremstille meg på den måten du gjør er både uriktig og ondt. Du klarer ikke engang se at jeg skriver at jeg er imot ALL hets av ALLE folkegrupper.

Bjørn Olav sa...

Nå er dette en påstand du også er kommet med tidligere, Kjellemann. Jeg er kristen. Du kaller meg ond.

Anonym sa...

Jeg respekterer din rett til å
slette det som opprører deg, men
jeg har fremdeles ikke fått noe
saklig svar på MIN oppfatning av
saken.

Det du svarte var:
Nei, jeg ser ikke ironien. Ta deg en tur til de gjenværende konsentrasjonsleirene, og prøv å tenk deg tilbake til de som opplevde djevelskapen den gangen. Forsøk å sette deg inn i fortvilelsen, angsten, smerten. Prøv å se for deg barn som blir revet fra sine foreldre, kjenn på liklukta, - så kan du sette deg ned for å le etterpå, om du kan.

Dette er fra mitt ståsted både
smakløst og usaklig!

mvh
"jobb-pc"

Bjørn Olav sa...

Det kan være på plass å gjengi hele uttalelsen til PFU:

Pressens Faglige Utvalg vil understreke at humor og satire er ytringsformer som må ha en langt sterkere beskyttelse enn vanlig nyhets- og kommentarjournalistikk. Satirens virkemidler er ofte krevende fordi sjangeren benytter seg av forstørrelse, forminskning og forvrengning for å få frem sitt budskap. Slike metoder har som formål å utfordre mottakerens meninger og fordommer ved å plassere disse i en uventet sammenheng eller form. Dette betyr at satire kan inneholde utsagn som isolert ville anses som uetiske, men som likevel må kunne aksepteres. Det vil derfor tilhøre sjeldenhetene at utvalget vil mene at medier har opptrådt i strid med god presseskikk i forbindelse med humor- og satireinnslag. Dette må også gjelde når enkeltpersoner eller grupper ut fra religion eller livssyn føler seg krenket.

At det må være svært stor takhøyde for humor og satire i mediene, betyr imidlertid ikke at sjangeren er uten tak. Utvalget vil minne om at hensikten med de etiske normene og pressens selvjustis først og fremst er å beskytte enkeltpersoner mot unødig krenkende og skadelig publisitet. Når satiren trer ut av sin egen form, og enkeltpersoner eller grupper fremstilles på en måte som også for andre enn de angrepne selv fremstår som svært brutal og krenkende, må det derfor være legitimt å spørre om fremstillingen er i strid med Vær Varsom-plakatens bestemmelser for god presseskikk. Utvalget vil også minne om at etikken generelt er og må være strengere enn jussen. Det som er lov, er ikke nødvendigvis presseetisk akseptabelt.
I det foreliggende tilfellet forstår utvalget at intensjonen med den første påklagede monologen, var å lage satire over den omsorg mennesker viser for dyr fremfor mennesker. Slik sett synes det å være klart at intensjonen ikke var å snakke nedsettende om jøder. Formuleringene som ble brukt i tilknytning til jødene og holocaust er — også til tross for konteksten de fremsettes i — likevel av en art som så åpenbart harselerer med en tragedie som mange mennesker ennå føler ettervirkningene av, og som står som en av de største forbrytelser i menneskehetens historie, at monologen etter utvalgets mening klart skulle ha vært endret på dette punkt. Utvalget viser her til at en av forutsetningene for at jødeutryddelsen ble mulig, nettopp var sammenligningen mellom jøder og skadedyr, og påstanden om at jøder var spesielt skitne.

Også i oppfølgingen, i den andre påklagede monologen, benyttes beskrivelser av jøder som henger så nært sammen med formuleringer som historisk er brukt til å legitimere antisemittisme og omfattende jødeforfølgelse, at de ansvarlige for programmet skulle ha grepet inn for å hindre at akkurat slike formuleringer ble brukt. Utvalget viser her til Vær Varsom-plakatens punkt 4.3, der det blant annet heter: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn.»


TV 2 har brutt god presseskikk.

Bjørn Olav sa...

Til Jobb-PC

Les uttalelsen til PFU så skjønner du kanskje bedre mitt ståsted.

Anonym sa...

Nå skal man vel ikke lese så mye på Kjellemanns blogg før leser at han hater konservative kristne.

Anonym sa...

Jeg er helt på nett med innledningen til
PFU, men når de i slutten av sin uttalese, begynner å tillegge OJ
dypereliggende meninger, og hentydninger om at han betrakter jøder som mindre renslige, blir dette dratt litt utover proporsjoner.

En annen ting er: Hvorfor er lidelsene til jødene for mer enn 60
år siden, viktigere enn lidelsene
til hundretusener av afrikanere i
dag? Det er DEM monologen handler
om.

Jeg må helt tilbake til mitt første innlegg, og si: Man må
ØNSKE å bli såret, for å bli
krenket av dette.

mvh
"jobb-pc"

Bjørn Olav sa...

Nå er det nå engang slik at norske jøder føler seg krenket av dette, og blant dem er det mennesker som mistet hele sin familie i Holocaust. Kanskje det burde telle, mer enn at du synes deler av dette var morsomt?

Det er heller ingen som har sagt at ikke lidelsene til dagens afrikanere ikke er forferdelige. Men vi snakker altså om et systematisk folkemord på seks millioner mennesker.

En ting er å sitte i sin stue og høre Jespersen og synes dette er akseptabelt og morsomt. Noe ganske annet er det når det rammer familien din, og minnet om din døde mor eller far.

Derfor skrev jeg som jeg gjorde: Forsøk å sett deg inn i deres sted. Kjenn på deres redsel, kjenn liklukta, se beinranglene av døde mennesker i store hoper.

Forsøk å le da.

Anonym sa...

Kjellemann har ved flere anledninger skrevet at han hater konservative kristne, eller fundamentalister som han kaller dem. Det klarer han ikke å vri seg unna.

Anonym sa...

Til kjellemann: Hva har dette med homofili og gjøre? Og SLUTT og kall pappa dum! Og bare fordi at kristne velger og følge det som står i Bibelen betyr ikke det at de ikke liker homofilie som personer og forfølger dem! Det er noe annet å stå for det som står i Bibelen, der står det at Gud skapte ADAM OG EVA! IKKE adam og even! Kristne forfølger ikke homofile! Hvor i all verden har du det fra? Virker som du er veldig følsom eller et eller annet.. virker som dette er et sårt tema, og jeg skjønner ikke hvorfor du fortsetter å bable på dette tema når pappøa sier at det ikke har noe med dette innlegget å gjøre i det hele tatt og at han har diskutert dette med deg før. Klarer du ikke ta et hint eller? Du bør nok tenke litt på hva du holder på med.. for kjellemann, dette er feil, det du driver med! Men kristne hater deg ikke for det! det er bare feil, og det står det i Bibelen!

Pappa du er tøff, stå på :)

Anonym sa...

Oi - der kom de kjære anonyme igjen. Dere må bare få svar.

Jeg har sagt at fundamentalisme skaper hat og fremmer hat og gjør det lett å hate. Det beklager jeg.

Alle kristne er ikke fundamentalister. Svært få er fundamentalister.

Nå er det dere selv som ikke holder dere til tema.

Bjørn Olav sa...

Men du har også skrevet at du hater kristne, Kjellemann.

Og ikke snakk om at andre ikke holder seg til tema, du som hele tiden forsøker å få det meste til å handle om deg.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Jeg synes uttalelsen fra PFU er veldig klar, og viser at Jespersen gikk over streken. Det er også interessant å merke seg at PFU understreker at det er sjeldent de uttaler seg i slike saker. Dette er altså et unntak. Det sier jo ikke så rent lite om hvordan de vurderer dette.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Stå på Kjellemann!

Du "vasker gulvet" med Bjørn Olav når du skriver.

Bjørn Olav sa...

De siste kommentarene som er slettet er av en slik karakter, at de vil bli politianmeldt.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

IP adressen din er nå kjent. Dette som slettes er så grov personsjikane av meg og min nærmeste familie at jeg aldri har vært utsatt for lignende før. Og det sier ikke så rent lite.

Anonym sa...

Kanskje på sin plass å kommentere at disee personangrepene ikke kommer fra meg?? Det er nok mange her som tror det er meg som står bak og som gjerne VIL tro det er meg.

Jeg har ikke engang sett hva som er skrevet.

Anonym sa...

Nei se det vil du ikke. Det er helt greit å få svertet andre.

Bjørn Olav sa...

Alt dreier seg ikke om deg, Kjellemann. Men jeg gidder heller ikke en ny runde med mer gammelt oppgulp fra deg. Derfor slettet jeg også det siste innlegget fra deg. Det får være måte på å sette på ei hakkete plate med dine evinnelige repriser.

Men til din og andres orientering:Jeg kunne ikke la disse innleggene stå, av den grunn at de inneholder ikke bare sjikanerende utsagn, men direkte ondskapsfull løgn, som rammer familiemedlemmer i en alvorlig sykdomssituasjon. Jeg har aldri noengang opplevd lignende ondskapsfulle innlegg som dette. De er så grove at de blir politianmeldt.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

Hei Bjørn!

Du tror altså at når du stikker deg frem som du gjør i denne ekstremistbloggen din som er helt offentlig at det ikke skal komme meninger/ytringer som stiller spørsmål ved all svadaen du skriver her.
Du som fordømmer folk nord og ned og skyter med maskingevær fra hoften mot alt og alle som ikke er enige i hva noen "skruller" skrev for 2000 år siden.
Du skal nå altså gå til politiet pga at du føler deg støtt?
Både du og jeg vet at dette gidder ikke politiet "ta" i.
Du skjuler deg bak bibelen i alt du gjør, patetisk som du er rettferdigjør du all hetsen din mot homofile, palestinere og andre grupper du føler deg bedre enn. En overtro er hva som gjør at du kan forfølge og hetse en gruppe mennesker! Overtro!
Min mening er at du er en patetisk mann. Det er ikke basert på overtro, det er basert på sprøytet du formidler feks via bloggen din.

Bjørn Olav sa...

Jeg har ingen problemer med at folk ikke er enige med meg. Selvsagt vil det være meningsforskjeller. Noen er saklige, andre er det ikke.

Men det finnes ytringer som er så grove og krenkende at de rammes av norsk lov.

De som kom på trykk mot slutten av gårsdagen var av en slik kategori. Det har vært mye rart som har vært skrevet av kommentarer på denne bloggen, skal jeg si deg, men aldri noen i nærheten av det som ble skrevet i går.

En så grov sjikane av min familie, med en krenkelse av vårt privatliv, hvor innholdet rammer oss spesielt hardt fordi vedkommende angriper oss på grunn av alvorlig sykdom i familien, og hvor vedkommende harsjelerer på grunn av denne sykdomstilstanden er av en slik karakter at politiet er koblet inn.

Jo faktisk, jeg tror såpass på norsk rettsvesen, at denne gangen tror jeg politiet bryr seg.


Jeg hadde aldri gåttt til politiet om det ikke var fordi innholdet i denne kommentaren var slik den var.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

Det siste innlegget ditt sier jo ikke så rent lite om deg. Men siden du er samme person som startet med denne grove sjikanen i går, så oversender vi også denne til politiet, som vi har gjort med de andre.

Anonym sa...

Send denne også da...

Bjørn Olav er en pretensiøs tulling!

Bjørn Olav sa...

Gud velsigne deg!

Anonym sa...

Den som virkelig er patetisk her må være en anonym som angriper en familie, som mer enn mange andre har vært rammet av alvorlig og livstruende sykdom de siste årene. Jeg kjenner denne familien godt, så jeg vet hva jeg snakker om.

Det må kunne være mulig å være saklig uenig med Bjørn Olav, uten at man er så nedrig at man angriper hans familie og ham selv på pga av hva de har opplevd av sykdom.

Feigt er det også, når man skjuler seg bak sin anonymitet.

Støtter familien Hansen når de denne gangen går til politiet. Slike ting som de nå utsettes for burde alle være spart for. Men enkelte ser ikke ut til å ha antenner i det hele tatt.Men slik er det når hatet tar overhånd.

Ole Petter

Anonym sa...

Det er tydelig det finnes onde mennesker der ute, med et slikt hat mot kristne, at de er i stand til å falle så dypt at deres mål er å ødelegge livene til andre og forsterke den lidelsen disse gjennomgår på grunn av sykdom. Jeg vil tro denne personen tror at, han eller hun, har gjort en stor heltemodig ting.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

Som sagt Kjellemann, disse innleggene handler ikke om deg. Du får ha meg unnskyldt, men i dag er jeg mer opptatt med et dødsfall, enn å svare på innlegg fra deg.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

Det hadde vært fint om du kunne respektere at vi er i sorg. Takk.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Bjørn Olav sa...

Dagbladet nett melder i dag at Otto Jespersen ikke får fornyet kontrakt med Torsdagsklubben. Kanskje like greit.Programmet hadde også elendige seertall i fjor. Det sier jo også sitt. Jeg blir ikke veldig lei meg om det forsvinner.

Anonym sa...

Bønnesvar?

Stener

Bjørn Olav sa...

Jeg kjenner flere som har bedt spesielt om at dette programmet skulle tas av sendeplakaten. Det er interessant at det får færre seere.