fredag, mars 12, 2010

En nattverdliturgi fra Iona

Jeg er blitt glad i en av nattverdliturgiene som brukes av Iona kommuniteten. Om Den ortodokse kirkes trosliv, er det sagt, kan man ikke lære å studere, men ved å leve. Man finner det ikke i den teologiske vitenskapen, men i gudstjenesten, i munkenes celle, i den enkle kvinnens bønn, i martyrenes dødsberedskap. Man kan ikke nærme seg det utenfra, bare innenfra.

Her følger en kveldsbønn med nattverd, slik det feires på Iona:

Velkomst

Innledende veksellesning

Første stemme: Jeg vil tenne et lys i navnet til vår Skaper, som ga lys til verden og livspust til meg.

Andre stemme: Jeg vil tenne et lys i navnet til vår Herre, som ga frelse til verden og strakte ut sin hånd også etter meg.

Tredje stemme: Jeg vil tenne et lys i navnet til Den Hellige Ånd, som omslutter verden og velsigner min sjel med lengsel.

ALLE: Vi tenner tre lys for kjærlighetens treenighet: Gud over oss, Gud ved vår side, Gud under oss - begynnelsen, enden og Den Evige.

Påkallelse

Liturg: Kom, Herre Jesus, og vær vår gjest. Bli hos oss for dagen heller. Med venn og med fremmed, med ung og med gammel, vær iblant oss i kveld. Vær oss nær, så vi kan være nær Deg. Tilgi oss, slik at vi kan tilgi hverandre. Forny oss, slik at våre svik kan romme en begynnelse. Amen.

Sang

Ordet (Skriftlesning, tekstmeditasjon, refleksjon, drama, dans osv)

Sang

Invitasjon:
Liturg: Ved det siste måltid, mens de delte brød og vin, iviterte Jesus sine disipler til å være med på Hans vandring. Likesom de mange hvetekorn blir ett brød, inviterte Jesus sine disipler til å være ett legeme i Ham. Her i kveld, ved brød og vin, fornyer vi vår vandring med Jesus og disiplene. Her i kveld, ved brød og vin, fornyer vi enheten med hverandre og med alle dem som har gått foran oss. Ved brød og vin fornyer vi fellesskapet med jorden og stadfester at vi er sammenvevd med denne verdens knuste sjeler. Så kom og smak brød og vin, en gave fra jorden og et verk av våre hender, jordisk og himmelsk føde på samme tid. Herren være med dere.

Nattverdsalme

Fortellingen om det siste måltid (jfr Luk 22,14-20)
Liturg: Blant venner, samlet rundt et bord, tok Jesus et brød, takket, brøt det, ga sine disipler og sa: Dette er mitt legeme, som gis for dere. Likeså tok Han vi, ba takkebønnen, ga kalken til sine disipler og sa: Denne kalken er det nye fellesskapet med Gud, forseglet med mitt blod. Ta dette og del det mellom dere. Neste gang jeg drikker denne vin med dere, er når Guds rike er kommet. Og nå, slik Jesus har vist oss, deler vi brødet og vinen. For disse alminnelige og jordiske ting har Gud knyttet sine velsignelser til. Slik Jesus takket for jordens gaver, la oss takke og feire Guds godhet.

Takkebønn:
Liturg: Velsignet være du, Gud, som har frambrakt brød av jorden. Velsignet være du, Gud, som har skapt vintreets frukt. I begynnelsen vannet du jorden, slik at mann og kvinne fikk mat og drikke. Du ga din tjener Sara brød til styrke for hennes familie på reisen, og vin som gjorde dem glade. Du førte Moses og hans folk ut av trellekåret og styrket dem med mat i ødemarken. Du ga Maria og Jesus daglig brød å dele. Her ved ditt bord byr du oss brød og vin for vår reise, og nærer oss som sønner og døtre. Og slik er det med alle våre søstre og brødre, før oss og ved vår side; vi er sammen om lovprisningen av din uendeige storhet.

Velsignelse av brød og vin
Liturg: Herre, Jesus Kristus, du er sammen med oss nå. Når vi skal feire fellesskapet slik du og dine disipler gjorde, pust din Ånd over oss og over dette brødet og denne vinen, slik at disse jordens gaver kan bli himmelsk føde som fornyer oss, styrker oss og gjør oss hele. Gjør oss til ditt legeme på jorden, til mennesker med kjærlighet og omsorg.

Forbønn
Liturg: Hellige Gud, du er over oss, du er under oss. Du er i himmelrommet, du er på jorden. Du er ved siden av oss, du er i oss. Gode Gud, på samme måte som du har del i Jesu underbrutte legeme, har du fellesskap med alle verdens forrådte og lidende mennesker. Nå som vi sitter her sammen her ved ditt bord, ber vi for alle vi tenker på i kveld. La oss be sammen, høyt eller stille.

(Det er her anledning til frie bønner, etterfulgt av fellesskapets bønnerop: Gud, vi ber deg: Herre, hør vår bønn).

Måltidet
Liturg: Se, brødet fra himmelen, er brutt liv for verden. Guds gave til Guds folk.

(Vi bryter brødet og gir hverandre av kalken mens vi sitter sammen ved bordet)

Fredstegnet
Liturg: Før var dette brødet vi nå har brutt, spredt som kornaks på marker og åser. På samme måte som kornet er blitt ett i brødet, måtte Gud samle alle folk fra jordens ender inn i Kristi kongerike. Kristi fred være med dere alle. La oss hilse hverandre med et tegn på forsoning og fred.

(Vi kan tegne korstegnet eller ønske hverandre Guds fred)

Avsluttende veksellesning:
Liturg: Over våre hjerter og våre hus
ALLE: Ber vi om Guds velsignelse
Liturg: Over vår inngang og vår utgang
ALLE: Ber vi om Guds fred
Liturg: Over vårt liv og vår tro
ALLE: Ber vi om Guds kjærlighet
Liturg: Ved vår slutt og ved den nye begynnelse
ALLE: Ber vi om en Gudsfavn som hilser oss og fører oss hjem.
Amen

Bildet viser logoen til Iona kommuniteten.

2 kommentarer:

Storstrand sa...

Det gjorde godt å lese

Bjørn Olav sa...

Så fint. Jeg opplever denne liturgien styrkende og forfriskende. Gud velsigne helgen for deg og dine.