tirsdag, mars 16, 2010

Fengsel stanset ikke denne mannens tro

Gennadij S. Yastrebova (bildet) er død 69 år gammel. Her i Norge er vel hans navn ukjent for de aller fleste, men i Russland var Gennadij en kjær bror og pastor for mange. Dessuten var han også direktør for et stort kristent forlag. Han var en av de mange som måtte betale en høy pris for å følge Jesus under kommunistregimet.

Gennadij hvis mellomnavn var Sergevitsj ble født 24. mars 1941 i Kotelnikovo i Volgograd regionen. Hans bestemor, som var en ortodoks kristen, fikk ham døpt i dypeste hemmelighet. Bestemorens tro fikk stor betydning for lille Gennadij's oppvekst. Det var mens Gennadij bodde sammen med sin mor i Tsenilograd i Kasakhstan at han kom til en personlig tro på Jesus som sin Frelser og Herre. Det skjedde i baptistkirken i byen. Her fikk Gennadij høre evangeliet, ble dypt grepet og gav sitt liv til Jesus. Ganske snart begynte han selv å forkynne. Men kommunistene oppdaget ham, og fikk ham fengslet. Han ble idømt en fengselstraff på fem år, og sonte tre og et halvt år i fengsel på grunn av forkynnergjerningen.

Man skulle tro at det satte en effektiv stopper for videre virksomhet, men ikke for Gennadij. Etter endt soning ble han ungdomsleder, var aktivt med i menighetes kor og fortsatte med å forkynne evangeliet. Det var også i denne perioden at han begynte å utgi de første kristne bøkene.

I 1973 fikk Gennadij kall fra baptistmenigheten i Pavlodar i Kasakhstan om å bli deres nye pastor. Han flyttet dit sammen med familien sin og i 1974, 33 år gammel ble han ordinert til pastor. Under Gennadij's ledelse startet menigheten opp søndagsskolearbeid, hvilket var svært farlig i de dager. Kommunistene slo ned på det meste av kristent arbeid med jernhånd, og særlig de som drev med barnearbeid var utsatt for å bli arrestert og sendt til arbeidsleir. Men det forhindret ikke baptistmenigheten i Pavlodar i å satse! Gennadij som hadde en veldig sterk og vakker stemme ble ofte spurt om å synge i menigheten han var pastor for, og mange ble grepet av Kristus gjennom disse sangene og gav seg over til Gud.

I 1977 sørget Gennadij for at baptistmenigheten i Pavlodar fikk bygget et nytt bedehus. I 1989 startet han det første illegale forlagshuset i Russland. Dette forlagshuset produserte en million bibler i året, og trykket en kristen avis med et opplag på 120.000 eksemplarer i måneden!

Gennadij hadde ansvar for dette forlagshuset frem til januar 2007. Så fikk han tre slag, ble helt blind, mistet mye av hukommelsen og ble sengeliggende. Men der i senga fortsatte han å synge med sin sterke stemme lovsanger til Herren, inntil Herren nå hentet ham hjem til seg. Hvilket vitnesbyrd denne mannen etterlater seg om sin sterke lojalitet og trofasthet til Jesus. Gennadij etterlater seg tre døtre og fem sønner. Vi lyser fred over hans gode minne.

Ingen kommentarer: