tirsdag, mars 09, 2010

Hva betyr det å be i Jesu navn? Del 1


Det hender ofte jeg synger sangen til Hjalmar Hansen. Nei, han er ikke i slekt, men jeg føler meg i slekt med ham. Den er skrevet mens sønnen lå på dødsleiet, og faren hvisket sangen han hadde skrevet inn i sønnens øre. Dette var det siste sønnen hørte:

Herligste navn som er uttalt på jord:
Jesus, Jesus. I det er frelse for hver den som tror,
Jesus, Jesus. Det har meg styrket i prøvelsens dal, det har meg gledet i festsmykket sal,
det inn i døden min trøst være skal.
Jesus, Jesus.

Når jeg har trett lagt mitt hode til ro,
Jesus, Jesus. Vi er alene i stillhet vi to -
Jesus, Jesus. Da blir det smått det som før
syntes stort.
Da blir det lite alt det jeg har gjort. Da uten
Deg vil jeg komme til kort, Jesus, Jesus.

Gjenlyd der utefra øret vil nå, Jesus, Jesus.
Minner fra fortiden for meg vil stå, Jesus, Jesus.
Hjertet mitt skjelver og pulsen slår matt,
Øynene lukkes, omkring meg er natt. Hvisk da det navn
som var alltid min skatt, Jesus, Jesus.

Hvisk til meg når jeg i søvn faller hen: Jesus, Jesus! Hvisk det
igjen og igjen og igjen: Jesus, Jesus! Det skal forjage alt ondt
og alt stygt. Det skal borttage all redsel og frykt.
I dette navn skal jeg sovne inn trygt: Jesus, Jesus!

Ja, dette navnet! JESUS.
Evangelisten Matteus skriver: "Hun skal føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus, for han skal frelse sitt folk fra deres synder." (Matt 1,21) Det er frelsernavnet! "Og det er ikke frelse i noen annen. For det finnes ikke noe annet navn under himmelen, gitt blant mennesker, som vi kan bli frelst ved." (Apgj 4,12)

I en serie artikler, som begynner med denne, vil jeg se litt mer på hva det vil si å be i navnet Jesus. Jesus sier det jo slik i Joh 14,13: "Og hva som helst dere ber om i mitt navn, det skal jeg gjøre, for at Faderen skal bli herliggjort i Sønnen." Vi ber jo til Faderen - selv om det er mange som ber til Jesus. Men bønnen retter vi til Faderen, og så ber vi i Jesu navn! Vi finner eksempler på bønn til Jesus, f.eks kirkens første diakon, Stefanus, ber til Jesus: "Herre Jesus, ta imot min ånd!" (Apgj 7,59) Og Johannes ber i så inderlig i Åp 22,20: "Amen, ja kom, Herre Jesus!" Men det vanligste for en kristen er å be til Faderen, fordi Jesus lærer oss å be: "Fader vår ...." Og så ber vi i Jesu navn.

Men for en del mennesker er nok det bare bllitt en vane, noe man legger til etter at man har bedt. Hva betyr det så å be i Jesu navn?

I jødisk tankegang representerte navnet personen. Navnet representerte alt man visste om personen. Så navnet Jesus representerer altså alt hva vi vet om Jesus, slik navnet åpenbarer seg for oss i Den Hellige Skrift. Det vil si alt hva Hans personlighet og karakter innebærer. Det representerer Hans forvandlende kraft, Hans nåde, Hans kjærlighet, Hans herlighet, Hans autoritet og makt. Bare for å nevne noe.

Men navnet representerer også personen aktivt til stede! For de første kristne betydde det å samles i Jesu navn at Jesus var personlig til stede: "For hvor to eller tre er samlet i mitt navn, der er jeg midt iblant dem." (Matt 18,20) Å bli sendt i Jesu navn og å gjøre alt i Jesu navn betyr også at man handler med Jesu autoritet, og manifesterer Hans karakter. Når vi handler i Jesu navn i dag, tror vi på samme måte at vi ikke står alene om det vi gjør, men at vi har Jesus ved vår side!

"Og alt hva dere gjør, i ord eller i gjerning, gjør det alt i Herren Jesu navn, med takk til Gud Fader ved ham." (Kol 3,17)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: