søndag, mars 14, 2010

Svensk motstand mot friskoler

Svenske politikere vil ikke røre ved friskolene - foreløpig. Men svensker generellt ser ut til å være negative til friskoler - i hvert fall de religiøse. Dagens Nyheter har gjennomført en meningmåling som viser noen interessante tall.

46 prosent av de 1000 spurte mener det burde være forbudt for kirker og andre religiøse grupper å drive grunnskoler i Sverige. Bare 40 prosent av de spurte mener det burde være lov, mens 14 prosent er usikre. Størst motstand er det i Miljöpartiet. Der er 62 prosent for et forbud.

I løpet av et par uker skal den svenske regjeringen legge frem et nytt forslag til skolelov i Riksdagen. Der går det frem at skoletimene i de religiøse friskolene skal være objektive og saklige og får ikke inneholde konfesjonelle innslag. Utenfor skoletimene gis det anledning for å be bordbønn og morgenandakt, men dette skal altså ikke være en del av undervisningen.

Antallet barn i religiøse friskoler har økt med 58 prosent i Sverige de siste 10 årene, fra 5.071 i 1999 til 7.622 i skoleåret 2008/2009. Det store flertallet av disse - 78 prosent - er elever i kristne friskoler. Det er vel dette som forvolder svenske politkere og kristendomsmotstandere det aller største problemet. Dette er en del av en trend hvor hensikten er å fjerne den innflytelse den kristne tro har på samfunnet.

Se også:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=205545

http://www.dn.se/nyheter/sverige/politikerna-har-svangt-1.1060874

Ingen kommentarer: