søndag, mars 14, 2010

Et lite studium av ordet hvile

Dette maleriet av Hl. Herman av Alaska fikk meg til å tenke på et av mine favorittskriftsteder: 2.Mos 33,14:

"Da sa han: Mitt åsyn skal gå med, og jeg vil føre deg til hvile."

Dette er et ord som jeg lever med og lever i for tiden. Mange kjenner det hebraiske ordet ruach som betyr ånd, vind eller Guds Ånd. Her brukes et annet hebraisk ord nu'ach. Dette ordet fremkommer ved ulike anledninger i Det gamle testamente, og betyr hvile, sette seg ned.

Det er mange anledninger hvor Herren taler om at Han vil gi oss hvile. For eksempel i dette løftet Han gir til David i 2.Sam 7,11:

"Jeg har latt deg få ro (nu'ach) for alle dine fiender. Og nå forkynner Herren deg at Herren vil bygge deg et hus."

Hos Jesaja finner vi denne Messias' profetien: "Og Herrens Ånd skal HVILE OVER HAM - visdoms og forstands Ånd, råds og styrkes Ånd, den Ånd som gir kunnskap om Herren og frykt for ham." (Jes 11,2)

At Helligånden hviler over mennesker, finner vi flere eksempler på i Skriften: "Da steg Herren ned i skyen og talte til ham. Og han tok den Ånd som var over ham (Moses), og la den på de sytti eldste. Og det skjedde da Ånden hvilte over dem, da talte de profetiske ord." (4.Mos 11,25) Guds hellige nærvær kan med andre ord hvile over mennesker, og her ser vi at Gud overfører noe av dette hellige nærværet som Moses bar med seg, over på 70 andre personer! Vi ser noe av det samme i 2.Kongebok hvor vi leser: "Profetenes disipler i Jeriko som stod rett imot ham, så ham, og de sa: Elias' ånd hviler over Elisa." (2.Kong 2,15)

Daniel får dette løfte fra Herren etter at han gikk igjennom et svært vanskelig periode i sitt liv: "Men gå du til din ende! Du skal hvile og stå opp til din lodd ved dagenes ende." (Dan 12,13)

Apostelen Peter skriver om at "herlighetens og Guds Ånd hviler over" de som blir sppttet for Kristi navns skyld." (1.Pet 4,14)

Salme 23, 2 forteller oss at det er Herren selv som fører oss til "hvilens vann". Og Hebreerbrevets forfatter skriver om den "sabbatshvile" som venter oss. (Hebr 4,9)

Og sist, men ikke minst, har vi Herrens eget løfte:

"Kom til meg, alle som strever og har tungt å bære, og jeg vil gi dere hvile! Ta mitt åk på dere og lær av meg, for jeg er saktmodig og ydmyk av hjertet. Så skal dere finne hvile for deres sjeler." (Matt 11,28-29a)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Good post and this mail helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.

Anonym sa...

Tenk å kunne komme inn til denne hvile. Hva er denne hvilen? Er det fred i hele sitt indre eller er det den freden en har fordi en tror seg frelst? Når det er mye motgang og sykdommer er det ikke så lett å kjenne denne hvilen.