torsdag, mars 18, 2010

Å krype inn i evangeliet

Sammen med min kjære kone så jeg Luther filmen på nytt i går kveld. Det er utgaven som ble laget i 2003 med Joseph Fiennes i hovedrollen som Martin Luther. Jeg har omtalt denne filmen en gang før på bloggen, så jeg skal ikke gjenta det jeg skrev om den da - annet enn at den er absolutt severdig!

Det er klart at vi har mye å takke Luther for. Hans tydelige evangelieforkynnelse, oversettelsen av Bibelen til tysk, hans oppgjør med katolsk vranglære - bare for å nevne noe. Så er det andre sider ved den godeste Luther som ikke er noe særlig aktverdig: Hans syn på jødene og de foraktelige gjendøperne. Ingenting av dette kommer frem i denne filmen.

Men jeg ble sittende å dvele ved en setning av Luther etter filmen, som er en del av en betraktning over ordene fra Joh 3,7: "Dere må bli født på ny!"

I denne betraktningen skriver Luther: "For å bli ny, må du krype inn i evangeliet med hele deg."

Det er jo så sant, og jeg liker disse ordene så godt: "krype inn i evangeliet". Det er jo der friheten finnes. I evangeliet. Evangeliets ord er dette, slik apostelen Paulus gjengir det:

"Da vi nå er rettferdiggjort av tro, har vi fred med Gud ved vår Herre Jesus Kristus. Ved ham har vi også ved troen fått adgang til denne nåde som vi står i." (Rom 5,1-2)

Rettferdiggjort - uforskyldt, av bare nåde.
På grunn av Jesu Kristi blod.

Intet annet. Intet mindre. Intet mer.
Og det holder. For liv og evighet.

Jeg snakket forleden med en mann som sa: "Forkynnelsen om Jesu Kristi blod er mer eller mindre borte fra våre møter. Det er noe anstøtelig med blodet, så vi skal visst bruke andre ord. Men, det er nå en gang slik, at det kun er Jesu Kristi blod som renser fra all synd."

Mannen har aldeles helt rett. Skal vi se mennesker frelst, må vi fortelle dem hva denne frelse kostet har! Det kostet Guds Sønn livet.

Maleriet viser Martin Luther ved Riksdagen i Worms.

Ingen kommentarer: