Det er spennende å lese historie, og i særdeleshet kirkehistorie. Her om dagen kom jeg over noe jeg ikke hadde hørt om før, fra Finland. Dette er historien om hvordan en hel by ble forvandlet av evangeliet.
Det hele startet ved slutten av 1800-tallet. Da kom en mann ved navn Johan Rausk til Paljak for å forkynne Guds ord for byens innbyggere. Han var bosatt i Pensala hvor det fantes en baptistforsamling som Rausk var medlem av. Johan Rausk vandret fra hus til hus, og hans arbeid var ikke forgjeves. Mange kom til tro på Herren Jesus, og den 29. desember 1892 ble en baptistmenighet grunnlagt i Paljak og Johan Rausk ble dens første forstander.
Ettersom Guds ord hadde slik fremgang i Paljak utgjorde de ikke-kristne en minoritet. Hele byen var blitt forvandlet gjennom evangeliet. De som var blitt kristne gav hele sitt liv til forsamlingens virksomhet. Det ble holdt møteserier i Paljak, Komossa og Granudden. Forsamlingen i Paljak hadde naturligvis ingen mulighet til å lønne en egen pastor, men gjennom årene ble menigheten betjent av både fastboende og gjestetalere. I 1905 kjøpte medlemmene et eget hus som de brukte som bedehus. Dette ble senere solgt, og man forsatte med å holde møter i hjemmene.
Det var ikke uvanlig at Åndens gaver var i funksjon i denne forsamlingen. Mange kunne fortelle om hvordan Gud talte til dem gjennom drømmer og visjoner, blant annet når de sto overfor viktige valg eller befant seg i håpløse situasjoner menneskelig sett.
Ved en anledning skulle forsamlingen bygge et bedehus i Komossa, men mange vanskeligheter oppstod. Blant annet med å skaffe bygningsmaterialer. Et av medlemmene, Axsel Björklund, forteller om en drøm han hadde, og som han drømte tre ganger, før dette bedehuset ble oppført. Han så et kors som ble forvandlet til en nådetrone, og han så at det stedet han bodde i drømmen, var et sted der mange mennesker bodde, og trafikken var stor. Og det stemte. 10 år etter bodde Axsel Björklund i Jakobstad - hvor det bodde mange og trafikken var stor - og bedehuset i Komossa var bygget, hvor mange kom til tro.
I årene 1940-1960 bodde det bare et 40-talls mennesker igjen i Poljak, og flesteparten av disse var medlemmer av baptistmenigheten. Etter det ble stedet fraflyttet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar