torsdag, oktober 13, 2011

Anabaptister og Wall Street okkupanter har mye felles


Den folkelige protesten mot grådighet og Mammondyrkelse i USA øker i intensivitet. Flere pastorer som har engasjert seg er blitt bøtelagt for sitt engasjement, i det de har tatt til gatene sammen med arbeidere av alle slag.

En av de som har sett nærmere på fenomenet er Stephen Kriss, som selv er pastor, lærer, skribent og anabaptist. Han er bosatt i Philadelphia:

"Anabaptister er blitt kalt Reformasjonens venstreside. Jeg har tenkt på det når jeg underviste en klasse om anabaptistisk historie og teologi her om dagen. Min lærerkollega, John Ruth, en mennonitisk historieforteller fra det østlige Pennsylvania, har lagt merke til at det er flere likhetstrekk mellom "'Occypay Wall Street" bevegelsen, som er en protesterende grasotbevegelse, og den uro som var foranledningen til fremveksten av anabaptismen for snart 500 år siden."

Hvilke likhetstrekk er det så man ser?

* Døperbevegelsen vokste i hovedsak frem blant unge mennesker.
* Den grep om seg blant datidens velutdannende mennesker.
* Den fremsto under Bondekrigene, som truet øvrigheten
* De radikale anabaptistene hadde sympati med de hvis liv ble kontrollert av de rike

Dette er bare noen av likhetstrekkene man ser mellom disse to folkelige bevegelsene som anabaptismen og Wall Street okkupantene.

Anabaptistene var ikke redde for å konfrontere datidens mektige menn, de rike og grådige. Og de var pasifister, som også nåtidens Wall Street okkupanter er.

Ingen kommentarer: