mandag, oktober 31, 2011

Det er den som lever etter Bergprekenen som bygger sitt liv på fjellgrunn

Jeg holder på å lese en bok av Jamie Arpin-Ricci, som vi ser her sammen med sin kone Kim, "The Cost of Community. Jesus, St. Francis and Life in the Kingdom". Om en stund skal jeg komme tilbake med en bredere omtale av den. I dag vil jeg bare stanse ved noe Jamie Arpin-Ricci, som er leder for kommuniteten Little Flowers Community i urbane Winnipeg i Manitoba, Canada, skriver innledningsvis.

Jamie Arpin-Ricci hevder med rette at vi ofte tar ut bruddstykker av Bergprekenen og behandler dem som om de var et hele i seg selv. Dermed løsriver vi innholdet fra dens meget radikale kontekst. La oss ta det Jesus sier om mannen som bygget huset sitt på sand. De fleste har hørt denne historien lagt ut som en historie som står alene, men den er altså talt i en helt bestemt sammenheng. Den er en del av hele Bergprekenen!

Om man tar det i betraktning får denne historien om mannen en noe annen betydning, enn om man bruker denne fortellingen isolert.

Ser man denne historien som en del av hele Bergprekenen, så betyr jo det at den som er klok er den mann som bygger sitt liv på det Jesus sier i Bergprekenen og gjør etter dem, og den mann som ikke lever i henhold til Bergprekenen er "en uforstandig mann". Om vi leser disse ordene av Jesus slik, forstår vi bedre hvor radikal Bergprekenen er og hvor avgjørende viktig det er å leve etter den og gjøre det den sier vi skal gjøre.

At det må være slik viser jo nettopp Jesu egne ord i Matt 7,24:

"Og hver den som hører disse mine ord og gjør det de sier ..."

1 kommentar:

Jamie Arpin-Ricci sa...

Thanks for the kind words. Just so you know, that is not a picture of me with my wife, but rather me with my friend & publicist, Adrianna Wright.

Peace,
Jamie Arpin-Ricci