torsdag, mai 08, 2014

Det uskapte lyset

'Det kristne livet hviler på et faktum: at Gud er blitt menneske.

I vår kropp, skapt av Ham, har Han vist oss sin evige fullkommenhet. Takket være det har vi fått et konkret kriterium som hjelper oss til å avgjøre hvor langt vi har kommet bort fra Ham, eller tvert om, hvor nær vi er Ham.

Om vi ligner Ham i vårt hjertes innerste følelser, i vår måte å tenke og i våre reaksjoner overfor det som skjer med oss på det jordiske plan, blir vi lik Ham også i Hans guddommelighet. Evangeliene gir et tilstrekkelig klart bilde av Ham, og epistlene beskriver erfaringen av livet i Ham.

Hans befalinger er det uskapte lyset, i hvilket Han særskilt avslører seg for oss 'slik som han er' (1.Joh 2). 'Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livsens lys'. (Joh 8,12)

Dette lys har en forunderlig virkning på oss'.

(Arkimandrit Sofrony: Vi skall se Honom sådan Han är/Artos 2003, side 168)

'Det uskapte Guddommelige Lyset er av en annen natur enn det fysiske lyset. Når man ser det fylles mennesket først og fremst av en følelse av den levende Guds nærvær ... Denne ufattelige, altoppslukende følelsen av den levende Guds nærvær sammenfaller med synet av et lys. Mennesket befinner seg da selv i lyset, blir lik det lyset hun skuer ...' (Arkimandrit Sofrony: Den Hellige Starets Siluan/Artos 1994, side 180)

Bildet: Fra Yell, Shetland. (Kevin Ritch/Promote Shetland)

Ingen kommentarer: