mandag, mai 26, 2014

Historien om Ion Predjij og det nye lyset i Bukovina, del 1

Takket være Peter Hoover får vi stadig innsyn i ukjent europeisk vekkelseshistorie.

Denne gangen får han hjelp fra Eva og David Rocke fra Eureka i Illinois, som har skrevet om døperbevegelsen i Romania og Ungarn. Her er min oversettelse:

Under 1.verdenskrig tjente unge troende fra Romania og Ungarn sammen langs den italienske fronten. Man antar at de arbeidet i arbeidsleire fordi de nektet å bære våpen under sin verneplikt. På denne tiden hadde de det sjeldne privilegiet å utøve sin tro uhindret. En av soldatene som arbeidet her kom fra en liten by som het Mahala (bildet) - også referert til som Magala, som ligger i nærheten av Chernovtsy, i den delen av Bukovina som tilhører Romania. Denne unge mannens navn var Ion Predjij, Han hadde liten forståelse av hva den kristne tro innebar. Selv om han hadde deltatt på gudstjenester i Den ortodokse kirke, betydde de ikke mye for ham.

Men disse troende la han merke til. Han la merke til hvordan verden ikke lenger preget dem. Deres liv var annerledes. Han la merke til hvordan de ba og sang salmer. De levde rene og fredelige liv, og de elsket og satte pris på hverandre. Han hadde et inderlig ønske om å lære dem å kjenne, og når han så gjorde, fant han ut at deres tro var genuin. Han lærte Guds ord å kjenne, når disse unge mennene holdt sin gudstjeneste.

Og akkurat her - i denne arbeidsleiren - i  1919 - under krigen - vendte Ion seg til Gud og gav sitt liv til ham. Den Hellige Ånd arbeidet gjennom disse unge mennene og hjalp Ion med å ta de første stegene på troens vei.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: