mandag, oktober 05, 2015

Amerikas våpen og problemene vi har med vårt hjerte

Denne artikkelen, skrevet av den kristne aktivisten, forfatteren og en av forgrunnsfigurene i den nymonastiske bevegelsen, Shane Claiborne, synes jeg er så viktig at jeg har valgt å oversette den til norsk:

'I går - 1.oktober 2015 - rammet tragedien Oregon idet 26 år gamle Chris Harper-Mercer drepte ni mennesker ved Umpqua Community College.2.oktober var det også årsdagen for massakren ved Nickel Mines i Pennsylvania.

Begge deler er en påminnelse om at noe er riv ruskende galt i Amerika. 

Vi utgjør fire prosent av verdens befolkning men nesten halvparten av alle våpnene som er privateide. De siste tre årene har vi hatt nesten 1000 massehenrettelser noe som har medført at over 1200 mennesker er døde, og 3500 skadet. Det pågår slike massehenrettelser nesten hver dag i Amerika (med mer enn fire ofre). Faktum er at vi innehar Guinness Books of World Records for å ha mest våpen - nærmere 300 millioner våpen, 90 våpen for hvert 100'de menneske. Tett etter følger India med fire våpen for hver 100'de. Vi har et problem - over 11.000 drap hvert år og omtrent dobbelt så mange selvmord begått med våpen. 

Noen argumenterer slik: 'Våpen dreper ikke mennesker. Mennesker dreper mennesker'. Faktum er at det er mennesker med våpen som dreper mennesker. De områdene av verden og av USA som har den høyeste andelen av våpen har også den høyeste konsentrasjonen av blodsutgytelse. 

Jeg er en kristen, og det finnes et kraftfullt bilde i Bibelen, hvor profetene (både Mika og Jesaja) taler om hvordan Guds folk smir sverdene om til plogskjær. Det er et bilde som viser oss hvordan våpen som er blitt brukt for å ødelegge mennesker blir forvandlet til redskaper som kan kultivere liv. Et stort antall av de prominente ledere i urkirken i de første få århundrene av kristenhetens historie pekte på disse bildene av sverd som blir smidd om til plogskjær som et bevis på om man hadde å gjøre mennesker som virkelig fulgte Jesus. De insisterte på at kristne var ment å oppfylle denne profetien, som en som fulgte Fredsfyrsten. På samme måte som Jesus forvandlet korset - dette forferdelige instrumentet for død - til et symbol for liv, slik skal kristne vende seg fra død til liv og forstyrre alt som ødelegger livet i denne verden.

Det er sikkert og visst at vi kristne har mistet av syne denne visjonen gjennom århundrene, og vi har ofte båret våpen istedet for å smi dem om til plogskjær. Kristne har noen ganger byttet ut korset med sverdet til Rom, eller til Amerikas våpen. Herre, forbarm deg!

Det finnes en gruppe kristne smeder som du kanskje vil betrakte som fundamentalister - av beste slag - fordi de tar disse versene om å smi sverdene om til plogskjær helt bokstavelig. Disse metallarbeidere er kjent som RAW Tools ('Raw' er 'War' speilvendt) smir bokstavelig talt freden. De tar våpen som er donert dem, AK-47 og håndvåpen, lar dem gløde i smia, og banker dem til det ugjenkjennelige. Jeg har slått meg sammen med dem mange ganger - det føles ganske enkelt helt rett og ha noen av disse 300 millioner våpen og banke dem sønder og sammen, og omskape dem til noe bedre. Jeg har slått på våpen sammen med mennesker som har mistet sine barn på grunn av vold utført gjennom våpenbruk, sammen med politisjefer og aktivister, og ved siden av en kvinne ved navn Terri Roberts. Terri er mor til Charlie Roberts, som var ansvarlig for massedrapene ved Nickel Mines for ni år siden.

Det var helt utrolig bevegende å se Terri ta opp hammeren og slå på et pistolløp. Men det handlet ikke bare om et våpen. Terri Jones er et levende vitne om at Gud forvandler hjerter, ikke bare metall.

De ni årene som har gått siden massakren i Nickel Mines, har Terri utviklet et forhold til Amish-familiene som har forbløffet sinnene, og helbredet sjelene.

Det er ei ung jente, ved navn Rosanna som overlevde skytingen for ni år siden men hvis liv ble forandret for godt. Hun sitter i rullestol, og får næring gjennom en sonde. Annenhver torsdag besøker Terri Rosanna og hjelper til med å bade henne, leser og synger for henne. Å tilbringe tid sammen har hjulpet til med å helbrede sårene etter tragedien. Hver gang Terri besøker Rosanna, blir hun konfrontert med den smerten hennes sønn har forårsaket. Men hun blir også minnet på at volden ikke får det siste ordet. Nåden får det siste ordet. Hun har skrevet en bok om denne reisen, med tittelen 'Forgiven' (Tilgitt). Og hvert år omtrent på denne tiden i Oktober, drikker hun te med Amish-mødrene... en tid til å minnes og forløse tiden. 

Når Terri og jeg slo på våpenet sammen tidligere i år, minnet hun meg om at vi ikke bare har et våpen-problem, men vi har også et problem med våre hjerter. Vi trenger Gud til å forandre våre hjerter og vår nasjon. Når vi slo på løpet til dette våpenet, følte vi som om vi var delaktige i Guds forløsningsgjerning som helbreder hjerter og gater - vi smir våpen om til plogskjær, vi snur hat til kjærlighet.

Hvis vi sørger over de forferdelige massakrene i Oregon denne uken og det som skjedde i Pennsylvania for ni år siden, la oss avvise å velge mellom de falske begrepsmotsetningene som disse: Er det et våpen-problem eller et hjerte-problem. Faktum er at vi har både et våpen-problem og et hjerte-problem. Det er min bønn at Gud vil helbrede våre hjerter og at noen av våre politikere vil ha mot nok til å hjelpe oss med vårt våpen-problem.

Imens er vi ikke villige til å vente på politikerne til å snu død til liv. Vi kan ikke vente. Det vakre ved visjonen til de bibelske profetene er at det er menneskene selv som nå starte forvandlingen av våpnene. Så vil nasjonen følge og vi vil 'study war no more', freden begynner med folket. Det er menneskene som baner vei for freden. Guds folk kan ikke vente på politikerne, men må ta hammeren i egne hender. 

Så vi varmer opp smia og inviterer folk rundt om i landet til å ta med seg sine våpen og slå dem til de blir ugjenkjennelige. 

Etter revolusjonen i Sør-Afrika, sa Nelson Mandela til folket i hans hjemland: 'Kast våpnene i havet'. I dag, hvor massakrene fortsetter nærmest daglig, har vi hatt nok død. Vi sier til Amerika - ta med dere våpen til smia, og la oss smi dem om til plogskjær. Vi er blitt så inderlig lei av døden.

Ønsker du mer informasjon om RAW Tools, kan finne informasjon her:

www.rawtools.org

Billedtekst: Shane Claiborne og Terri Jones smir våpen om til plogsskjær.

Ingen kommentarer: