tirsdag, juni 22, 2021

Ser du Kristus i den fremmede?

Den georgiske patriarken Illa II ble forvekslet med en omstreifer:

Fedre av den gamle generasjonen har en så from skikk - når de kommer til kirken, bytter de skoene til hjemmetøfler, og hvis de ikke er der, så går de uten sko. Så var det at fader Illiaa (bildet) en dag kom alene til vår Kristi forklarelseskirke i Smolenka, satte seg på trappene foran inngangen og begynte å bytte sko.

Da kom vaktmesteren ut, og ble oppmerksom på den gamle mannen som satt på trappen og gjorde noe. Og vaktmesteren trodde det var en tigger som hadde kommet for å tigge. 

I mellomtiden forberedte alle i kirken seg til å møte patriarken av Georgia, som skulle ankomme senere, og til og med med følge. Vaktmesteren visste også om det. Han nærmet seg den som hadde skiftet sko med følgende ord:

"Hei, mann, hvorfor sitter du her? Gå til et annet sted, be om almisse! Den georgiske patriarken skal komme til oss nå."

Men den gamle mannen fortsatte rolig å bytte sko uten å svare vaktmesteren. Han smilte bare tilbake. Så reiste han seg og gikk inn i kirken.

Denne historien spredte seg til hele det ortodokse Kaluga-folket. Kanskje du og jeg aldri ville ha hørt noe om det hadde det ikke vært for den angerfulle vaktmesteren som ville dele sin forferdelige prøvelse med alle.

Patriarken selv fortalte ingen om denne hendelsen.

Fra denne historien kan vi se den ydmykhet og beskjedenhet som preger fader Ilia, til tross for hans høye stilling. Og vi kan forestille oss hvor mange slike prøvelser prestene i Kristi kirke har, fordi jeg bare har beskrevet ett sandkorn i den store ørkenen som livet er. Ære være deg, Herre, at det er mennesker som er i stand til å vie seg til din kirkes tjeneste og bidra til å styrke den.

- Susanna Schneider/Oversatt av: Bjørn Olav Hansen (c)

"Jeg var fremmed, og dere tok ikke imot meg... Når så vi deg fremmed...?" (Matt 25,43 og v.449

Ingen kommentarer: