mandag, juni 28, 2021

Stedene hvor ingen kjenner en kristen


For enkeltpersoner oppvokst i områder med en kirke på hvert hjørne, kan det være vanskelig å forestille seg steder der det ikke bare er noen kirker, men det kan ikke være en eneste kristen. Globalt er det sannsynligvis mer vanlig enn du tror.

Ifølge Center for the Study of Global Christianity (CSGC) ved Gordon-Conwell Theological Seminary, er det bare 19% av dem som tilhører en ikke-kristen religion som personlig kjenner en kristen. Når man vurderer de tre største religionene annet enn kristendommen - islam, hinduisme og buddhisme - var det enda mindre sannsynlig at tilhengere hadde personlig kontakt med en kristen (14%).

I noen land faller imidlertid prosentandelen enda lavere. Det gjelder særlig i nasjoner som er overveldende muslimske. Av de 10 nasjonene med den laveste andelen mennesker som kjenner en kristen, utgjør muslimer minst 98% av befolkningen i hver av dem i alle, bortsett fra en - Nord-Korea.

I følge CSGC har de 10 landene med den laveste andelen personlig kontakt med en kristen alle en sats som er lavere enn 7,5%, noe som betyr at færre enn 8 av 100 ikke-kristne innbyggere i hvert av disse landene kjenner en kristen.

1. Afghanistan (2,9% av ikke-kristne kjenner en kristen)

Fra 1970 til 2020 vokste den lille kristne befolkningen i Afghanistan, men er fortsatt mindre enn en halv prosent av den totale befolkningen. For tiden er det anslagsvis 10.000 kristne i landet, som utgjør 0,45%. Det er den eneste nasjonen i verden der mindre enn 5% av ikke-kristne kjenner en troende.

I den siste World Watch List fra Åpne Dører en kristen organisasjon som arbeider for forfulgte kristne, er Afghanistan rangert som den nest verste nasjonen som er en tilhenger av Jesus.

"I Afghanistan er det umulig å leve åpent som kristen," heter det i rapporten. “Kristne konvertitter står overfor alvorlige konsekvenser hvis deres nye tro blir oppdaget. I hovedsak har konvertitter to muligheter: flykte fra landet eller risikere å bli drept. ”

2. Mayotte (5,7%)

Mayotte består av to små øyer mellom Madagaskar og Mosambik i Det indiske hav, og er en del av Frankrike og er overveldende muslimsk.Siden 1970 vokste den kristne befolkningen med nærmere 1000 mennesker, mens øyas befolkning har vokst med nærmere 250 000, ifølge CSGC. I dag er det bare 1300 tilhengere av Kristus som kaller området sitt hjem, og de utgjør 0,5% av innbyggerne.

3. Mauritania (5,9%)

På vestkysten av Afrika har Mauritania en krympende prosentandel av kristne som står overfor alvorlig forfølgelse. Både CSGC og Open Doors anslår den kristne befolkningen til å være rundt 10.000. Blant en nasjon på nærmere 4,3 millioner identifiserer bare 0,2% seg som kristen.

Det overveiende muslimske landet ligger på 20. plass i Open Doors 'verdens overvåkningsliste, og sier: "Mauritanias restriktive regjering gjør det umulig for kristne å samles åpent.

4. Nord-Korea (6,1%)

Den eneste ikke-muslimske nasjonen på listen, det offisielt irreligiøse Nord-Korea forfølger nådeløst enhver kristen innbygger. CSGC anslår den kristne befolkningen til å være litt over 200 000, mens Åpne Dører antyder at den er nærmere 400 000. Likevel identifiserer mindre enn 2% av befolkningen seg som kristen.

De siste 20 årene har Nord-Korea toppet Open Doors ’verdens overvåkningsliste. "Å bli oppdaget som kristen er en dødsdom i Nord-Korea," ifølge rapporten. "Hvis du ikke blir drept med en gang, blir du ført til en arbeidsleir som politisk kriminell." Organisasjonen anslår at mellom 50.000-70.000 kristne for tiden er fengslet der.

5. Algerie (6,1%)

I følge CSGC er det færre kristne i det nordafrikanske landet Algerie enn det var i 1970 (101.000 ned til 72.400). Åpne dører anslår en litt høyere kristen befolkning, men begge plasserer prosentandelen som mindre enn 0,5% av innbyggerne.

Algerie ligger på 24. plass i Åpne Dørers ’verdens overvåkningsliste der forfølgelse kommer fra familie, lokale ledere og regjeringsansatte. Organisasjonen bemerker at myndighetene har deltatt i en "systematisk kampanje mot EPA-kirker (Protestant Church of Algeria), som har sett 13 kirker tvangsstengt av myndighetene."

6. Vest-Sahara (6,6%)

Det omstridte territoriet i Nordvest-Afrika, Vest-Sahara består av Marokko og en selvutnevnt Sahrawi Arab Democratic Republic. Den kristne befolkningen er desimert i området. I 1970 var 41% av folket kristne. I dag anslår CSGC kristne til 0,1%.

For de få kristne i området er forfølgelsen fortsatt høy, ettersom Marokko er på 27. plass på Verdens overvåkningsliste. I følge Åpne Dører kan kristne konvertitter fra islam miste sine arverettigheter eller til og med omsorgen for barna sine.

7. Somalia (6,7%)

Mange steder i Øst-Afrika har hatt betydelig kristen vekst, hvor mer enn 90% blir kristne i noen nasjoner - ikke Somalia. Det som allerede var en liten kristen befolkning for 50 år siden, gikk ned enda lenger ned. Kristne utgjør ikke engang 0,1% av befolkningen i dag. Åpne dører anslår antallet til å være i "hundrevis" i en nasjon på mer enn 16 millioner.

Somalia er rangert på 3. plass på Åpne Dørers ’World Watch List. “Islam betraktes som en avgjørende del av somalisk identitet,” ifølge rapporten. "Bare det å bli mistenkt for å konvertere til kristendom er en dødsordre."

8. Tyrkia (7,2%)

Allerede mindre enn 1% av den tyrkiske befolkningen i 1970 har kristne ikke bare redusert når det gjelder befolkningsprosent, men de har også redusert antall. Mens Tyrkias befolkning vokste fra 35 millioner til mer enn 80 millioner i dag, falt antallet kristne fra 290 000 til 178 000 eller 0,2% av den nåværende befolkningen.

Åpne dører plasserte Tyrkia på 25. plass på deres forfølgelsesrangering, og sa "religiøs nasjonalisme er veldig sterk og vokser, og legger et enormt press på kristne." Organisasjonen bemerker også at Tyrkia registrerer individers religiøse tilknytning på en elektronisk chip i deres identitetskort, noe som gjør det lettere å diskriminere kristne.

9. Jemen (7,3%)

Kristendommen vokser i Jemen, men utgjør fortsatt bare 0,2% av befolkningen, ifølge CSGC. I 1970 kalte 1700 kristne Jemen hjem. I dag har det vokst til 52 300 - under enorm forfølgelse.

Jemen ligger på 7. plass på Åpne Dørers liste på grunn av trusler fra regjeringen så vel som islamske ekstremister og stammer som kan drepe alle som konverterer til kristendommen. "I Jemen holder kristne vanligvis sin tro hemmelig," ifølge rapporten. "Å forlate islam er forbudt, og alle jemenitter regnes som muslimer av staten."

10. Iran (7,3%)

Den kristne befolkningen i Iran har knapt vokst de siste 50 årene, og utgjør litt over 300.000 i en nasjon på 81 millioner. Etterfølgere av Jesus utgjør mindre enn 0,5% av landets mennesker.

“Den iranske regjeringen ser på omvendelsen av muslimer til kristendommen som et forsøk fra vestlige land på å undergrave den islamske styringen i Iran,” ifølge Åpne Dører i sin rangering av Iran som 8. på verdensvaktlisten. "Kristne fengslet for sin tro på Iran blir ofte sendt til Evin fengselet, kjent som landets 'torturfabrikk.'"

Andre vanskelige nasjoner for kristne

Libya, en nordafrikansk nasjon, ligger på 4. plass på verdens overvåkningsliste. "Bare anslagsvis 150 kristne i Libya er urfolk - flertallet er utlendinger og arbeidsinnvandrere," ifølge Åpne Dører. 

Mer enn 4 millioner kristne bor i Pakistan, men med 2% av befolkningen regnes de som annenrangs borgere av den islamske regjeringen. Pakistan er på 5. plass på verdensvaktlisten.

Til tross for at kristne representerer nesten halvparten av befolkningen i Eritrea, en østlig afrikansk nasjon som er nummer 6 på verdensvaktlisten, tåler troende som ikke er en del av den eritreisk ortodokse kirken - den eneste kristne trossamfunnet som er anerkjent av regjeringen - betydelig forfølgelse.

Kristendommen fortsetter å vokse i den vestafrikanske nasjonen Nigeria, hvor nesten halvparten av befolkningen bekjenner Kristus. Nasjonen ligger imidlertid på 9. plass på Verdens overvåkningsliste på grunn av islamske ekstremistgrupper som Boko Haram som dreper kristne. I følge Open Doors, blir flere kristne faktisk myrdet for sin tro på Nigeria enn i noe annet land.

India er hjem for mer enn 67 millioner kristne, men det utgjør bare 5% av den totale befolkningen på nesten 1,4 milliarder i landet. Hindunasjonalister retter seg mot kristne med vold og økonomiske boikotter, noe som får nasjonen til å bli rangert som 10. på verdensvaktlisten.

-Aaron Earls, redaktør av LifewayResearch/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Billedtekst: Afghanistan. Foto: Mohammad Rahmani

Ingen kommentarer: