søndag, september 25, 2022

Bønnemøtene som samlet tusener


"Forakt ikke den ringe begynnelsens dag!" heter det i Den Hellige Skrift. I dag er det ganske nøyaktig 165 år siden den amerikanske legmannen og evangelisten Jeremiah C. Lanphier (bildet er av en byste av ham) tok initiativ til et bønnemøte ved lunsjtid for forretningsmenn på Fulton Street i New York City. Først dukker ingen opp, men innen den tredje uke ba de 40 deltakerne om daglige møter. Andre byer starter lignende bønnesamlinger, og en vekkelse - noen ganger kalt "The Third Great Awakening" - tar fyr over hele Amerika.

"Selv om Lanphier delte ut traktater, besøkte lokale forretninger, inviterte barn til søndagsskole og oppfordret hoteller til å henvise gjester til kirken på søndag, fant han ut at tiden hans tilbrakte i bønn ga ham mest ro og besluttsomhet, og han bestemte seg for å starte et ukentlig bønnemøte, et middagsbønnemøte for forretningsmenn som ville dra nytte av timen da virksomheter var stengt for lunsj. På løpeseddelen han hadde trykket stod det: "[onsdag] bønnemøte fra kl. 12 til 1. Stopp opp for 5, 10 eller 20 minutter, eller hele tiden, som tiden din tilsier." 23. september 1857 satte han opp et skilt foran kirken. Ingen kom til det utpekte rommet, og Lanphier ba alene i tretti minutter. Klokken 12:30 ble en annen mann med ham, fire til ved slutten av bønnetimen.

Den neste uken var det tjue mann, førti uken etter. I oktober ble bønnemøtene daglige, og i januar 1858 måtte et andre rom brukes samtidig, innen februar, et tredje. Da ble det holdt så mange som tjue middagsbønnemøter andre steder i byen. I midten av mars var Burton's Theatre, som har plass til 3000, overfylt til bønnemøtene. I slutten av mars var hver kirke og offentlig sal i sentrum av New York fylt til siste plass, og ti tusen menn samlet seg daglig for bønn.

Det var få enkle regler for bønnemøtet som Lanphier håndhevet høflig, men bestemt: at de som ba høyt skulle begrenses til fem minutter og at ingen kontroversielle temaer skulle diskuteres." (Oversatt fra Wikipedia)

Ingen kommentarer: