onsdag, september 07, 2022

La deg ikke overliste av den onde, del 3

"Det er ikke mange som er klar over den viktige rollen engler spiller i menneskenes liv," skriver Billy Graham i sin bok: 'Englene - Guds hemmelige agenter', som ble utgitt på norsk i 1975 og så viser han til, som jeg har gjort i denne artikkelserien, til profeten Daniels erfaring med en kosmisk strid i himmelrommet: "Daniel viser oss på en dramatisk måte hvordan det raser en uavbrutt og bitter kamp mellom de hellige engler og mørkets engler (Dan 10,11-14)." (side 63)

Hvordan ble det slik? Bibelen skildrer ikke bare skapelsen av den synlige verden, mennesket, naturen, dyrene, men trekker også forhenget litt til side, så vi kan ane at det har vært et fall før menneskets syndefall, da Lucifer, han som profeten Jesaja kaller 'du strålende stjerne, du morgenrødens sønn' (jfr Jes 14,12), gjorde opprør mot Guds orden og ordninger.

Den 'strålende stjernen, morgenrødens sønn', kan ha vært en av englefyrstene, lik Gabriel og Mikael, og dermed i rangorden sto over andre engler i det hierarki som finnes i de himmelske verdener. Jeg skal senere i denne artikkelserien se nærmere på denne rangorden blant englene. Enkelte bibelforskere mener at denne Lucifer kan ha hatt en så fremtredende rolle at det var han som ledet lovsangen i himmelen. Uansett, det er hans opprør mot Gud som er hovedpoenget her og den kolossale og vidtfavnende konsekvensen dette opprøret fikk. Selve opprøret skildres av profeten Jesaja: 

"Hvor du er falt ned fra himmelen, du strålende stjerne, du morgenrødens sønn! Hvor du er falt til jorden, du som slo ned folkeslag! De var du som sa i ditt hjerte: Til himmelen vil jeg stige opp, høyt over Guds stjerner vil jeg reise min trone. Jeg vil ta sete på tingfjellet i det ytterste nord. Jeg vil stige opp over syenes topper. Jeg vil gjøre meg lik Den Høyeste." (Jes 14,12-14)

Hva er hovedkomponenten i denne erkeengelens opprør? Hans hybris, stolthet og overmot: "Jeg vil gjøre meg lik Den Høyeste." Denne betrodde Guds tjener ville bli som Gud. Dette kunne Herren - ingen er Hans like - tillate, og konsekvensen av denne erkeengelens opprør får følger: "Nei, til dødsriket skal du støtes ned, til hulens dypeste bunn." (v.15)

Men denne falne englefyrsten hadde sine medsammensvorne. Judas, i sitt brev, beskriver dette slik: "Og de engler som ikke holdt fast på sin høye stilling, men forlot sin egen bolig ..." (Jud v.6) Disse ble nå til onde ånder eller demoner. De hadde forlatt Lysets rike, og blitt en del av den falne verden, Mørkets rike. Jeg merker meg at denne englefyrsten som nå blir Satan, kastes ned fra himmelen og jorden blir det sted hvor han utøver sin største innflytelse.

Billy Graham skriver i sin bok: "Da Lucifer -den lysende stjerne - gjorde  opprør mot Gud og Hans henders verk, antar man at kanskje en tredjedel av universets himmelske hær gjorde felles sak med ha." (side 65)

Lucifer ble skapt slik som all andre engler, med det mål for øye å tjene Gud og ære Ham. Men i stedet for å tjene Gud og lovprise Ham gjennom evigheten, ønsket denne englefyrsten å herske over himmelen. Han var langt fra fornøyd med å være underlagt Den Høyeste. Han begjærte makt.

Billy Graham skriver: "Bak Satans lovbrudd lå den dypeste og mest dødbringende synd vi kjenner, begjæret etter å eie, skjult. Han ønsket å eie noe som ikke tilhørte ham. Bokstavelig talt har hver eneste krig begynt på grunn av begjæret etter å eie. Den krig som utkjempes i himmelen og på jorden mellom Gud og djevelen begynte helt sikkert av samme grunn - begjæret etter å eie det som tilhørte Gud alene. Den som synder trekker andre med. Synden smitter. Bibelen taler om "dragen - og dens engler" (Åp 12,7), og dette tyder på at sammen med Lucifer var det myriader av engler som også valgte å forkaste Guds autoritet, og følgelig mistet sin høye rang. De valgte å støtte Lucifers 'kuppforsøk'. Som et resultat av sitt fall, er disse engler "i varetekt til dom" (2.Pet 2,4), og vil få sin del av straffen med Lucifer i "den evige ild, som er beredt djevelen og hans engler" (Matt 25,41).

Men inntil dette finner sted utgjør de en mektig hær - i stand til å ødelegge enkeltpersoner, familier og hele nasjoner! Vær på vakt, de er farlige, ondsinnede og dødbringende! De ønsker at du skal komme inn under deres kontroll, og vil gjøre hva som helst for å få taket på deg! (Side 67).

fortsettes

Ingen kommentarer: