onsdag, september 07, 2022

Sensasjonelt nytt papyrus-funn beskrefter Bibelens troverdighet


Et nylig funn av en 2700 år gammel tekst skrevet på papyrus, et brev til 'Ismael' og skrevet med tidlig hebraisk skrift, føyer seg sammen med to andre like funn fra bibelsk tid. Men det er bare begynnelsen på historien. Dette er rene Indiana-Jones historien, men denne gangen er den helr sann.

Det er The Times of Israel som skriver dette i et stort oppslag i dag.

Journalist Amanda Borschel-Dan skriver, her i min oversettelse: 

"Jakten på flere Dødehavsruller har ført arkeologer og eventyrsøkere over hele Judea-ørkenen. Men den vellykkede søken etter et nylig repatriert papyrusbrev fra Det første templets-æra førte lederen av Israel Antiquities Authority's Theft Prevention Unit til et mye mer usannsynlig sted - Montana.

Dette 4-centimeter-høye, 5-centimeter-brede (1,5 tommer x 2 tommer) fragmentet føyer seg sammen med bare to andre kjente samtidige papyrusfragmenter som er innskrevet med tidlig hebraisk i Israels land til dags dato.

Skattejakten ble avsluttet tidligere i år etter at IAAs Eitan Klein fant eieren av den svært sjeldne papyrusen i den passende kallenavnet Treasure State.

Inskripsjonen er sammensatt av fire fragmenterte linjer, hvorav den første begynner med den spennende kommandoen "Til Ismael, send ...." og stopper så. I følge epigrafisk analyse så vel som karbondatering av en liten del av papyrusen, er den fra slutten av det syvende eller begynnelsen av det sjette århundre fvt, de siste dagene av kongeriket Juda.

Jakten på den nylig hjemvendte «Ishmael Papyrus» begynte etter dødsfallet til den ledende epigrafen Dr. Ada Yardeni i juni 2018. Hennes kollega, Israel-prisvinnende Ben-Gurion-universitetsprofessor Shmuel Ahituv, ble bedt om å fullføre Yardenis sluttprosjekt – en bok om hebraiske skrifter fra første tempelperiode. Mens hun gikk gjennom papirene hennes, la Ahituv merke til et bilde av en ukjent, umerket og uprovenansert papyrus. Han varslet Klein om dens eksistens.

Klein fortalte The Times of Israel på onsdag at etter å ha mottatt Ahituvs fristende oppfordring, begeistret over utsiktene til en tredje sjelden papyrus fra Første Tempel-perioden, satte han umiddelbart i gang for å snakke med en av Yardenis døtre. Paret gransket journalene hennes og så gjennom datamaskinen og e-posten hennes, og fant til slutt papyrusen i et vedlegg på en e-post fra prof. Bruce Zuckerman ved University of South California.

Klein henvendte seg til Zuckerman, som fant sønnen til papyrusfragmentets opprinnelige eier. Det viste seg at fragmentet enten ble kjøpt av eller gitt til Montana-beboerens mor da hun besøkte Israel i 1965 som en del av et kristent oppdrag fra USA. Oppdraget deltok i utgravninger rundt Qumran og møtte nøkkelpersoner involvert i Dødehavsrullene, inkludert Halil Iskander Kandu, en fremtredende rulleforhandler fra Betlehem, og Joseph Sa'ad, kurator for Rockefeller-museet.

Etter besøket, sa Klein, limte kvinnen papyrusfragmentene på et stykke papp sammen med andre minner fra besøket hennes med Kandu og Sa'ad. Hun rammet dem inn og papyrusen hang på veggen i Montana-hjemmet inntil nylig.

Klein tok kontakt med sønnen, som ønsker å være anonym, og overbeviste ham om å komme til Israel – med papyrusen – i en uke som VIP-gjest i IAA. Etter uken, der sønnen ble vist alle de toppmoderne konserveringsmetodikkene som er tilgjengelige for IAAs Judean Desert Scroll Departments bevaringslaboratorium i Jerusalem, var han overbevist om at det var det rette hjemmet for papyrusen.

I følge Klein var sønnen klar over den høye billettverdien til rullefragmentet, men ønsket å minnes moren sin, så vel som sine egne kristne verdier,  og donerte derfor papyrusen til staten Israel.

I følge Ahituv, "navnet Ismael nevnt i dokumentet var et vanlig navn i den bibelske perioden, som betyr 'Gud vil høre'."

Den mest kjente Ismael er sønnen til Abraham og Hagar, men det ble brukt, sa Ahituv, som et personlig navn andre steder i Bibelen, "inkludert Yishmael ben Netanyahu, som myrdet guvernøren Gedaliah ben Ahikam." Det er også funnet gravert på bullae, leirforseglinger brukt til korrespondanse.

"Manuset er tydeligvis hebraisk fra slutten av 700-tallet, tidlig 600-tall fvt," sa Ahituv i en IAA hebraisk-språklig video.

Det er en melding til en som heter Ishmael, sa han, og viser tilsynelatende elementer som skal sendes og ikke sendes.

«Det er et enkelt brev med en ordre. Han blir fortalt: «Ikke send.» Hva skal jeg ikke sende? Jeg vet ikke. Og «til ingen hjelp» er skrevet senere. Hva hjelper ikke?! Vi vet ikke, sa Ahituv.

Brevet ble skrevet fort, sa Ahituv, med uforsiktig formede bokstaver. «Han skriver som vi skriver. Han dypper pennen i blekk og skriver.»

Det er nesten umulig å forestille seg å finne bevarte organiske materialer fra 2700 år siden, men de tørre forholdene i grottene i Judea-ørkenen er unikt tilpasset bevaring.

Det er for tiden rundt 25 000 Dead Sea Scroll-fragmenter i Dead Sea Scrolls-laboratoriet, deler av rundt 1000 manuskripter. De aller fleste dateres til den andre tempelperioden, rundt 70 e.Kr. og videre.

Disse nye papyrusfragmentene - som ble radiometrisk datert i Weizmann-instituttet i Rehovot - "er svært sjeldne dokumenter," sier Dr. Joe Uziel, leder av DSS-laboratoriet.

"Mot slutten av det første tempelperioden var skriften utbredt," sa Uziel, og siterte ostraca - dokumenter skrevet på keramikkskår - og stemplet segl med skrift.

"Imidlertid har dokumenter fra Første Tempel-periode skrevet på organiske materialer - som denne papyrusen - knapt overlevd. Hvert nytt dokument kaster ytterligere lys over leseferdigheten og administrasjonen av den første tempelperioden,» sier han.

Dette repatrierte fragmentet føyer seg sammen med to andre papyrusrullefragmenter fra Det første Templets-æra. Den ene, kalt "Jerusalem-papyrusen" fordi den har den eldste omtale av Jerusalem på hebraisk, ble avduket i 2016 etter en stikkoperasjon i 2012 utført av Klein da antikvitetstyver forsøkte å selge den til en forhandler.

Den andre kjente hebraiske papyrusteksten fra bibeltiden ble oppdaget i Wadi Murabba'at, sa Klein, og er en salgsseddel med navn på enkeltpersoner og numre ved siden av navnene deres.

En første tempel-æra, 2700 år gammel papyrus med den eldste kjente omtale av Jerusalem på hebraisk. (IAA)

Men kan dette nylig gjenopprettede papyrusfragmentet virkelig kalles en ny "Dødehavsrulle"?

"Ja, jeg vil inkludere det med Dødehavsrullene. Det er med stor sikkerhet at dens opprinnelse er fra regionen i Judea-ørkenen," sa Uziel. "Begrepet 'Dødehavsruller' er litt feilaktig fordi de ikke ble funnet i selve havet, men i ørkenen som omgir det."

Det bredere hebraiske uttrykket Megilot Midbar Yehuda – ruller fra Judea-ørkenen – er mye mer nøyaktig fordi samlingen ikke er begrenset til Qumran eller til det andre tempelperioden.

"Dødehavsrullene inkluderer alle dokumenter fra Judea-ørkenen fra et hvilket som helst tidspunkt," sier Uziel. "Så hvis vi før hadde 1000 forskjellige Dead Sea Scroll-manuskripter, nå har vi 1001."

Ingen kommentarer: