torsdag, september 08, 2022

La deg ikke overliste av den onde, del 4


Vi skal ikke studere Bibelen lenge før vi oppdager englene, og at det blant dem finnes en innbyrdes rangorden. Ulike engler har ulik rangorden ut fra den myndighet de utøver, og den glans og herlighet de er utstyrt med. Johannes i sine syner skriver mye om englene, og skildrer blant annet som 'en mektig engel' og 'en annen mektig engel', en engel som "var kledd i en sky og regnbuen var over hans hode. Hans ansikt var som solen..." (Åp 10,1) og om "en annen engel stige ned fra himmelen. Han hadde stor makt, og jorden ble opplyst av hans herlighet" (Åp 18,1) Han eier ikke ord for å beskrive disse englenes mektige og storslåtte fremtoning, annet enn å beskrive dem som 'en mektig' eller 'veldig' engel, og atter 'en annen mektig engel'. Det er tydelig at Johannes er overveldet av dem. 

I Bibelen møter vi himmelske vesener som erkeengler, serafer, kjeruber, makter, myndigheter, krefter, troner, velder og herredømmer og engler, jfr Kol 1,16 og Rom 8,17. 

Den vel resekterte og anerkjente bibelforskeren Matthew Henry skriver i sin kommentar til Kol 1,16: "Kristus skapte alle ting av intet, den høyeste blant engler så vel som menneskene på jorden. Han skapte både den fysiske og den oversanselige verden. Paulus taler her som om det fantes forskjelligge klasser engler: 'enten det så er troner eller herredømmer, eller makter eller myndigheter, alt er det skapt ved ham og til ham' - dette må vise hen til forskjellige grader av storhet, eller forskjellige embeder og stillinger." 

La oss se nærmere på dette hierarkiet: 

ERKEENGELEN 

Vi snakker ofte om erkeengler, altså i flertall, men Bibelen nevner kun en erkeengel: Mikael. Men det er rimelig å anta at Lucifer også hadde denne høye rang, før han falt, i og med at det var han som ledet ann i forræderiet og opprøret mot Gud i himmelen. Forstavelsen 'erke' tyder på at han er en leder, den øverste og ypperste blant englene. I kraft av dette er Mikael nå engelen ovr alle engler, himmelvesnenes fyrste. Han er den som setter i verk de domsavgjørelser Gud treffer. Navnet hans betyr: 'Hvem er lik Herren!'

Erkeengelen Mikael er først og fremst knyttet til nasjonen Israel. For eksempel omtaler Gud Mikael som "den store fyrsten som verner om ditt folks barn" (Dan 12,1) Han nevnes også i Dan 10.20 som: "Mikael, som som er en fyrste for dere."

Vi møter denne erkeengelen igjen i Åp 12,7-12 hvor han leder striden mot Satan, den store drage og hans hær av onde ånder. Billy Graham skriver: "Mikael og hans engler vil delta i universets gigantiske sluttkamp, i endetidens strid, som vil bli nederlagets time for Satan og alle mørkets krefter. Skriften forteller oss på forhånd at Mikael vil gå seierrik ut av striden. Helvete vil rystes, himmelen vil glede og fryde seg." (Billy Graham: Englene - Guds hemmelige agenter. Ansgar forlag 1975, side 56)

Graham fortsetter: "Erkeengelen Mikael vil rope høyt ii triumf når han ved Jesu gjenkomst skal ledsage Hamm. Ikke bare skal han forkynne den uforlignelige og fantastiske nyhet at Jesus Kristus har kommet igjen, men han taler livets ord til alle som er døde i Kristus og venter på sin oppstandelse." (s.56) Så siterer Billy Graham apostelen Paulus som skriver: "For Herren selv skal komme ned fra himmelen med et bydende rop, med overengelens røst, og de døde i Kristus skal først oppstå." (1.Tess 4,16)

I neste artikkel skal vi se nærmere på engelen Gabriel og hans tjeneste.

fortsettes

Ingen kommentarer: