tirsdag, september 27, 2022

Slik kan du be strategisk for det som skjer i Russland akkurat nå


Vi fortsetter å be om en endring i Russland, og vi ber strategisk ut fra ordene i Ord 21,1: "Kongens hjerte er som bekker i Herrens hånd, han bøyer det dit han vil." Spesielt ber vi for de tusener av russere som de siste dagene har forlatt hjemlandet på grunn av Russlands blodige krigføring i Ukraina. >Den russiske avisen Novaja Gazeta har sitert en kilde i presidentadministrasjonen på at 261.000 menn forlot landet fra mobiliseringsordren kom onsdag og frem til helgen. Et annet uavhengig medium, Meduza, skriver at det på en vanlig dag er 9.000–12.000 mennesker som forlater Russland – og at dette tallet nå er to-tre ganger så stort. 

TV-bilder viste denne uken en kø som var hele 20 kilomter lang av russere som ville over grensen til Georgia.  Ifølge myndighetene i Georgia ankommer det nå 10.000 russere daglig. En av de grenseovergangene som flest russere bruker, er til Uralsk i Kasakhstan. Russere trenger ikke visum til Kasakhstan. Hvor mange som kommer hit vites ikke, men det er snakk om tusene.

I selve Russland pågår det stadige demonstrasjoner mot krigen i Ukraina. Tusener av mennesker tok til gatene i protest mot Putins mobiliseringsordre – selv om de visste at de ville bli arrestert. Nær 2400 er pågrepet på en snau uke.

Et fenomen vi skal være ekstra oppmersomme på, og som vi trenger å be for: de russiske soldatenes mødre. De kan komme til å spille en avgjørende rolle i den folkelige russiske motstanden mot Putin og hans regime. Det har begynt så smått i Dagestan! Det som skjer i dette muslimske landet i Kaukasus kan fort spre seg til hele Russland. 

«Soldatmødrene» vokste fram som en viktig organisasjon i forbindelse med den første Tsjetsjenia-krigen på 1990-tallet, forklarer Martin Paulsen, leder for institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen til VG-Nett. Paulsen legger til: 

– De fikk betydelig påvirkning på den russiske opinionen den gang og spilte en betydelig rolle i misnøyen i det russiske samfunnet mot krigføringen i Kaukasus.

Nå står de igjen opp mot Kreml.

Ingen kommentarer: