mandag, november 14, 2022

80 år med profetisk forsoning mellom svarte og hvite

I år er det åttiårsjubileum for grunnleggelsen av Koinonia Farm, der svarte og hvite kristne i rasehatets Georgia brøt brødet og jobbet sammen for å gjenopprette deres delte land. Sjeldent har et jubileum vært mer påkrevet å feire i USA enn dette, for det er lenge siden USA har vært mer splittet enn nå. Den radikale visjonen til grunnleggeren av Koinonia Farm, der svarte og hvite kristne arbeidet side om side, handlet om å skape "et demonstrasjonskomplot for Guds rike."

På 440 utarmede dekar i Sumter County, Georgia, samlet en ung baptistpredikant og bonde ved navn Clarence Jordan noen familier og satte ut for å vise at Jesus hadde til hensikt mer enn åndelig fellesskap. I likhet med de første kristne, ville de dele land, penger og eiendeler. Ved å jobbe sammen for å forynge jorda og den lokale økonomien, ville de demonstrere rasemessig og sosial rettferdighet med livene sine.

Svarte og hvite medlemmer av samfunnet som spiste sammen ved samme bord skandaliserte lokale kristne, vakte harme hos KuKluxKlan og førte til skyting, brannbombing og økonomisk boikott.

Dette dristige eksperimentet med ikkevold, økonomisk rettferdighet og bærekraftig landbruk var djupt forankret i Clarence Jordans forståelse av personen og undervisningen til Jesus, som sto i sterk kontrast til hykleriet til kirker som velsignet kriger, rettferdiggjorde rikdomsforskjeller og fremtvang raseskillelse.

Koinonia Farm eksisterer den dag i dag og arbeider etter samme målsetning om fred og forsoning i Kristus. Tidligere president Jimmy Carter sier dette om Clarence Jordan: "Clarence Jordan talte med en urokkelig profetisk røst."

Ingen kommentarer: