tirsdag, november 29, 2022

Undergrunnskirken i Kina forbereder seg på nye trengselstider


Paul Hattaway, som leder misjonsorganisasjonen Asia Harvest, forteller i sitt siste nyhetsbrev om de strukturelle forbedelsene kinesiske trossøsken har gjort i den senere tid for å forberede seg på de vanskelige tidene som ligger foran: "Mange kinesiske kirkeledere har slått av mobbiltelefonene og datamaskinene sine og har tatt en lav profil. De fleste kirker som pleide å ha hundrevis eller tusenvis av medlemmer har med vilje brutt opp i små celler med tre eller fire troende, som møtes i hemmelighet for bønn og fellesskap. Historien gjentar seg igjen i Kina."

Fra årets siste nyhetsbrev har jeg oversatt følgende: 

Fra Asia Harvest nr 185/November 2022/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

"I Asia har de siste årene vært brutale for mange av de kristne vi er privilegert å tjene. Kristi disipler har imidlertid holdt seg til ham, og Herren fører dem gjennom stormene. Hvis du har lest nyhetsbrevene våre en stund, vil du vite at vi i 2016 begynte å slå alarm om at noe veldig stort og uhyggelig var i ferd med å bygge seg opp i Kina. Noen mennesker hånet oss, men året etter fortalte husmenighetsledere oss at forfølgelsen i deres områder var den mest alvorlige siden kulturrevolusjonen 40 år tidligere.

Selv om utenlandske misjonærer ikke har vært tillatt i Kina på generasjoner, har hundretusener av utenlandske kristne tjent der i forskjellige posisjoner, som lærere, studenter, forskere og forretningsmenn. De har vært salt og lys for det kinesiske folket, og mange har spilt nøkkelroller i å tjene den kinesiske kirken mens de evangeliserer og gjør disippel til landet sitt.

I 2017 begynte titusenvis av utenlandske kristne å bli systematisk utvist fra Kina, da president Xi Jinping innførte nye lover designet for å kontrollere og til slutt eliminere kristendommen. I løpet av en kort periode på noen uker ble tusenvis av familier utvist fra Kina, noe som forårsaket massiv hjertesorg og smerte. Flyplasser på steder som Hong Kong og Thailand var fylt med forvirrede familier som hadde fått 48 timer til å pakke sammen eiendelene sine og forlate Kina.

Vi kjenner noen som hadde jobbet lovlig i Kina i flere tiår, drevet bedrifter og ansatt lokalbefolkningen. De hadde aldri blitt anklaget for å bryte noen lover, og ble høyt elsket og respektert av det kinesiske folket.

I noen tilfeller eide familier leiligheter og kjøretøy i Kina, og barna deres hadde nettopp begynt på en ny skoleperiode. Kina var deres hjem og landet de elsket og planla å bli resten av livet. Noen venner av oss ble til og med satt i håndjern og ført til nærmeste flyplass og plassert på det første flyet ut av Kina. De fikk ikke lov til å låse hjemmene sine, ta ut sparepengene fra bankkontoene sine eller si farvel til vennene sine. De ble plassert på svartelister og kan nå ikke komme inn i Kina. Mange har slitt med å ta tak i hvordan deres tjenester og gudgitte kall ble brått lagt ned.

Fjerningen av fremmede troende fra Kina har vært så grundig at vi knapt vet om en eneste utenlandsk kristen som fortsatt er der, og de vi snakker med i andre misjonorganisasjoner har opplevd det samme. Mange misjonsorganisasjoner har blitt totalt ødelagt.

Hvis du har lest noen av våre China Chronicles-bøker, vil du vite at Kina har fulgt det samme mønsteret flere ganger i historien. På begynnelsen av 1950-tallet ble for eksempel alle utenlandske misjonærer tvangsutvist fra Kina. Kommunistene ønsket å fjerne dem først før de startet en massiv forfølgelse av kinesiske kristne.

Ved å kutte av sine utenlandske forbindelser visste myndighetene at alle proteststemmer ville bli stilnet, og resten av verden ville ikke få vite om deres mørke gjerninger.

Det samme har skjedd i Kina de siste årene, da «president for life» Xi prøver å skape sin ateistiske marxistiske utopi. Som med forgjengeren Mao Zedong, er det ikke rom for konkurrerende ideologier i Xis planer - spesielt kristendommen, som avskys av de som krever fullstendig troskap til sitt eget rike.

Hos Asia Harvest elsker vi ingenting mer enn å dele vitnesbyrd fra den kinesiske kirken for å oppmuntre Guds folk over hele verden. Historier om vekkelse, tro, mot og ekstraordinær kirkevekst har vært hovedtemaene i våre nyhetsbrev og bøker siden 1980-tallet.

Ikke bli motløs av utviklingen i Kina! Etter at Mao prøvde å utslette Guds barn i løpet av et kvart århundre med brutal forfølgelse, erklærte den levende Gud: "Nok!" Jiang Qing, den fjerde kona til styreformann Mao, sa en gang arrogant til en gruppe utenlandske diplomater: "Kristendommen har blitt overført til museets historiedel."

Uten at hun visste det, hadde Den Hellige Ånd blåst liv i Guds barn, og med årene skjøt antallet kristne i Kina i været fra under én million da kommunistpartiet tok makten i 1949 til godt over 100 millioner i dag.

Halleluja! All ære til den levende Gud!

Billedtekst: Den kinesiske husmenighetslederen Zheng Haoru og hans kone, som nå er hos Herren. Bror Zheng, tilbrakte mer enn 20 år i fengsel for evangeliet.

Ingen kommentarer: