tirsdag, november 29, 2022

Keltisk advent, del 9: Mens vi venter på lyset


 "Gud kommer til oss som solen om morgenen - når det er tid." - Carlo Carretto.

Min favoritttid på dagen er før-daggry-øyeblikkene før lyset kommer. Verden er mørk og stille, og strekker seg ut foran meg på en håpefull måte. Etter å ha våknet fra søvnen, er jeg våken nok til å nyte alt – dansen av lys og skygge i hagen, brisen som spiller gjennom vindklokken på verandaen, varmen fra et favorittkaffekrus, komforten til et teppe mot kulden.

Guds nærhet virker spesielt reell i disse tidlige timene. Mens jeg venter på lyset, føles tiden rik og fylt til randen – full av muligheter! – i stedet for knapp og begrenset og umulig. I mangel av stimulering – før noen ord har blitt sagt – er sjelen min rolig og klar som stillheten i en stille dam. Det er aldri noen tvil om at lyset vil komme; bare en følelse av stille forventning til noe jeg vet vil skje fordi det skjer hver dag. Uten feil.

Like fantastisk som det er å våkne opp til lyset fra en ny dag, har morgenensomheten lært meg at det er enda bedre å være der når lyset kommer. Å være der hjelper meg å "ta kontakt" med Gud som kommer og alltid kommer ... som solen ... når tiden er inne. Det hjelper meg å finne mitt sanne-selv-i-Gud igjen.

Advent er en tid for å våkne opp til alle måtene Kristus kommer til oss på. Ja, adventstemaene hjelper oss med å feire og minnes hans første komme i inkarnasjonen. De oppmuntrer oss til å forutse hans andre komme i herlighet – selvfølgelig! Men det er også noe slikt som Kristi tredje komme: det vil si alle de måtene Jesus kommer til oss nå, bringer lys for vårt mørke, fred for vår uro, håp for vår fortvilelse.

La oss denne advent, øve oss på å vente på lyset og deretter gå inn i våre dager våkne til det lyset, våken og mer tilpasset måten Kristus kommer til oss på nå. Å sitte stille i timene før daggry og vente på at lyset skal komme – nesten umerkelig til å begynne med – er en måte å øve på å vente og se på Sønnens komme inn i hver krok og krok av livet vårt.

I de tidlige morgentimene gjennom adventstiden, tenk på hvordan du blir bedt om å åpne deg for denne som kommer midt i dine daglige aktiviteter. Vær forberedt på å møte din nåde under alle omstendigheter. Som vår evangelielesning for denne uken forkynner: "Menneskesønnen kommer på et uventet tidspunkt", og vi vil absolutt ikke gå glipp av øyeblikket fordi vi sov til feil tid.

EN ADVENTPRAKSIS 

Med åpne hender, klare til å motta, kunne vi kanskje begynne med denne bønnen...og så bare sitte og vente på at lyset fra Jesus skal lyse opp alt rundt oss: 

Å hellige Gud, åpne for oss lys for vårt mørke, mot for vår frykt, håp for vår fortvilelse.

Å fredens Gud, gi for oss fred for vår uro, glede for vår sorg, styrke for vår svakhet.

Å sjenerøse Gud, åpne våre hjerter for å motta alle dine gaver.

- Ruth Haley Barton/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: