lørdag, desember 22, 2007

Ingen annen enn Jesus


I dag møtes bloggens lesere av noen ord av den hellige Athanasios (295-373). Når han deltok på det første økumeniske kirkemøtet i Nikea i 325, var det som sekretær for sin biskop. Tre år senere ble han selv valgt til biskop i sin hjemby i Aleksandria, og han kom i et halv århundre til å stå på barrikadene under den såkalte arianske striden. Athanasios personifiserte motstanden mot Arius sin lære om Jesus som skapt vesen og ble flere ganger fordrevet fra Aleksandria for å ha nektet å akseptere arianene. Blant hans viktigste bøker er Om inkarnasjonen og Antonios liv.


Her følger en tekst som nettopp handler om inkarnasjonen:


Det var for vår skyld Han ble menneske. For vår frelses skyld elsket Han oss så høyt at Han åpenbarteseg og lot seg fødes i et menneskes skikkelse. Ingen andre enn Frelseren selv, som i begynnelsen skapte alt av intet, kan gjenopprette det fortapte; ingen annen enn Faderens bilde kan gjenopprette mennesket til Guds bilde, ingen annen enn Herren Jesus Kristus, livet selv, kan gjøre det forgjengelige uforgjengelig. Ingen annen enn Ordet, som styrer alt og alene er Faderens enbårne Sønn, kan undervise mennesket om Faderen og gjøre slutt på avgudsdyrkelsen.


Da den skyld alle mennesker hadde pådratt seg måtte betales - for alle må vi dø - ble Han en av oss. Etter å ha vist sin guddommelighet i sine gjerninger, frembar Han sitt offer for alle, og utleverte sitt tempel, legemet, til døden i menneskehetens sted. Dette gjorde Han for å befri mennesket fra synden og vise seg sterkere enn døden.

Ingen kommentarer: