søndag, desember 16, 2007

Historien om Hanukkah, del 1


Jeg tror nesten ikke man kan gå forbi et hus her i nabolaget, uten at man ser en syvarmet lysestake som lyser i desembermørket. Slik er det vel de fleste steder vil jeg tro. Disse syvarmede lysestakene er blitt svært populære de siste årene. Men jeg vil tro de færreste tenker på at den syvarmede lysestaken faktisk er jødisk. Merkelig at ingen har funnet på å lage boykottaksjoner mot den! Som kristne er det viktig at vi finner tilbake til røttene våre - og de er jødiske. Vår Herre Jesus sier jo selv: "for frelsen kommer fra jødene." (Joh 4,22) Våre jødiske venner feirer Hanukkah, og årets Hanukkah, eller Innvielsens fest, begynte på kvelden 4. desember og varte i åtte dager. Kjenner du til denne feiringen? Det hele begynner 175 år før Messias blir født i Betlehem. Israel har et tempel, og levittiske prester tjenestegjorde i helligdommen ifølge Mose lov. Det handler om historien til makkabeerne - et dynasti som influerte nasjonen Israel for århundrer, og berørte også livene til Jesus og Hans apostler. Historien om makkabeerne og om Hanukkah er både tragisk og velsignet.


På den tiden vi nå snakker om stod fremdeles det tempel som Nehemja hadde bygget opp, og prestene ofret dyr for folkets synder. Men noe hadde skjedd. De siste profetene hadde advart igjen og igjen at Herren ikke lenger hadde glede av deres ofringer. Og så - for 200 år stilnet alle profetiske røster i landet. Israel hadde falt i synd, de hadde glemt Abrahams, Isaks og Jakobs Gud. Men ritualene fortsatte. Dette skjedde samtidig med at en fiende sto klar til å overta landet. Det dreide seg om greske etterkommere av en av Aleksander den stores fire generaler, som ønsket å videreføre Aleksanders enorme imperium etter hans mystiske død i 323 f.Kr.
Nå var alt dette profetert i Skriften. En engel hadde forutsagt nøyaktig begivenhetene som skulle inntreffe til profeten Daniel århundrer før det skjedde:


"Nå vil jeg kunngjøre sannheten for deg: Se, ennå skal det komme tre konger over Persia, og den fjerde skal samle større rikdom enn dem alle. Når han har vunnet stor makt ved sin rikdom, skal han egge alle mot Grekenlands rike. Så skal det oppstå en veldig konge, han skal herske med stor makt og gjøre som han vil. Men så snart han har stått fram, skal hans rike brytes i stykker og deles etter de fire vindretninger under himmelen. Det skal ikke tilfalle hans etterkommere og ikke være så mektig som da han hersket - for hans rike skal bli revet opp og gå over til andre enn dem." (Dan 11,2-4)


General Seleukus hadde reist østover. Han hadde satt opp sin base i Babylon, utvidet sitt herredømme over Syria, og øket sin makt uten å ta noen hensyn. Etter 150 års styre sto nå Sekeukid dynastiet for fall. I 175 f.Kr dreper Antiokus Epifanes, som er bror til den daværende kongen, sin nevø, og krever tronen. Umiddelbart dreper han ypperstepresten Onias III, som var den siste i direkte rekke av prester fra Aron, bror til Moses. Antiokus solgte så yppersteprestens kontor for penger, og satte inn en egen prest i yppersteprestens sted. Med dette ble det satt en endelig sluttstrek for den sanne ofringen i Templet.


I mellomtiden, i 171 f.Kr, bestemmer Antiokus seg for å beseire Egypt, men møter sterk motstand fra armeene til det Romerske-riket som er i ferd med å reise seg. Ifølge Josefus Flavius, den store jødiske historikeren fra det første århundre e.Kr, så spredte et rykte seg i Jerusalem at Antiokus var drept i dette slaget. Jerusalem mottok "nyheten" med stor glede, og jødene organiserte et opprør og kastet ut den falske ypperstepresten.


Men Antiokus var i høyeste grad i live. Rasende inntar han Jerusalem, og dreper 40.000 jøder, han kjemper seg vei inn i Det aller helligste i Templet, og ødelegger skriftrullene med De hellige Skriftene. Så, til jødenes store forferdelse, tar han en gris og ofrer den på det hellige alter. Blodet sprinkles rundt. Han vanhelliger det helligste, og grisekjøttet tvinger han jødene til å spise. De som nektet, fikk tungen skåret ut, hender og føtter kuttet av, og legemsdelene ble brent på alteret. Antiokus forbød feiringen av sabbaten, studiet av Bibelen, omskjæring, og alle lover som Gud hadde gitt det jødiske folk.


Antiokus Epifanes er et bilde på den Anti-Krist som en dag skal komme, og som også skal vanhellige det jødiske tempel i Jerusalem. Da må dette tempel bygges opp igjen først. Det har ennå ikke skjedd. Apostelen Paulus taler om denne vanhelligelsen av det nye templet i 2.Tess 2,3-4: "La ingen bedra dere på noe vis! For først må frafallet komme, og lovløshetens menneske (Antikrist) åpenbares, fortapelsens sønn. Han er den som står imot og som opphøyer seg over alt som blir kalt gud eller helligdom, så han setter seg i Guds tempel og gir seg ut for å være Gud."


(fortsettes)

7 kommentarer:

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Har du tenkt på at manglende "boikottaksjon" kan ha noe med at folk flest klarer å skille mellom et lands administrasjon, og et folkeslag, og en religion.

Jeg synes faktisk det er nokså usympatisk å stadig prøve å tilskrive mennesker motiver de ikke har.

Hilsen,
Lars

Bjørn Olav sa...

Det tror jeg nok. Men det er jo så populært dette å gi jødene skylden for det meste, så da er det jo litt underlig at ikke de som er så ivrige for å boikotte Israel, ikke har foreslått boikott av syvarmede lysestaker. Men de færreste tenker kanskje over at denne lysestaken har jødisk opphav?

Anonym sa...

Det er vel ikke merkeligere enn at Bjørn Olav Hansen og andre kristne "israelvenner" tar grunnleggende feil når de beskylder kritikerne av staten Israels politikk for å være drevet av antisemittisme.

Enig med Lars: Det er usympatisk. Svært usympatisk.

KuleKnut sa...

Nå ble jeg litt overrasket fordi jeg tenkte ikke automatisk politikk da jeg leste det Bjørn Olav skrev, men jeg koblet det mot troen på Jesus og kristendommen i forhold til Jødedommen. Jeg trodde du mente denne potensielle boikottaksjonen skulle rette fokuset mot frelsen vi har fått i Jesus og bort fra de Jødiske tradisjonene vi har dratt med oss helt opp til vår tid. Personlig har jeg ikke noe imot hverken syvarmede lysestaker, Davisdstjerner eller de ti bud, tvert i mot, men det blir veldig rart når vi kaller det kristendom.

Jeg skjønner jo nå at jeg var dum...! :)

Bjørn Olav sa...

Bare av nysgjerrighet,Kule Knut: Hvilke jødiske tradisjoner er det vi har "dratt med oss helt opp til vår egen tid"?

KuleKnut sa...

Thja, vel bare det at det står et alter i kirka feks? Mulig jeg tar feil altså, men jeg oppfatter mange av de kirkelige tradisjonene som overlevninger i fra Jødedom via katolismen, men dette har jeg strengt tatt ikke noe særlig greie på så det var bare tanker.

Anonym sa...

1 Kong 5,2-3 Og Salomo sendte bud til Hiram og sa:
3 Du vet at min far David ikke kunne bygge et hus for Herrens, sin Guds navn, på grunn av de krigene som han hadde med fiender på alle kanter, til Herren la dem under hans føtter.’

Mulig Esekiel kapittel 38 og 39 kommer til å skje før bygging av Templet kommer i gang. Viser til hva Peter sier i:
2 Pet 1,20 For dere vet først og fremst dette, at intet profetord i Skriften er gitt til egen tydning.

1 Kong 6,7 Da huset ble reist, ble det bygd av hele steiner fra steinbruddet. En hørte verken hammer eller øks eller noe slags jernredskap i huset da det ble bygd.

Steinene var ferdig tilpasset før de kom til Templet.

I dag kan en støpe ferdige elementer en plass, og så montere dem på et helt annet sted. Mulig vil den metoden bli brukt når det tredje Templet skal bygges. Det vil sannsynlig bli bygd på bare noen få år.

Men før det skjer vel en krig som ender med: --- til Herren la dem under hans føtter ---. Det nederlaget som Israels fiender da opplever, vil vel gi et pusterom før hele verden går til krigen mot dem på Harmageddon.