søndag, mai 08, 2011

Organisasjon for å hjelpe Indias kasteløse startet i Sverige

Indias Daliter har fått sitt eget talerør i Sverige. Det er det mange gode grunner for å feire. Denne helgen ble Dalit Freedom Network offisielt stiftet i vårt naboland. Til stede var Kumar Swamy, som reiser verden rundt for å tale dalitenes sak.

I følge FN lever 27 millioner mennesker i verden i moderne slaveri. Av disse finner vi 20 millioner på det indiske subkontinentet. Majoriteten av disse er de såkalte dalitene. Ordet betyr "slått i stykker" eller "knust", og refererer til de som faller utenfor de fire kastene i det hinduistiske kastesystemet. Dalitene ble tidligere kalt "de som man ikke kan røre ved" og har i uminnelige tider blitt diskriminert på det aller groveste.

Dalitenes sårbare sosiale, økonomiske og utdannelsesmessige situasjon gjør dem til enkle offer for utnyttelse og undertrykking, f.eks blir de offer for sexslaveri og tigging.

Organisasjonen som ble stiftet i Sverige denne helgen arbeider for å bedre deres situasjon. Det er på høy tid at det også settes fokus på dette i Norge, og at det etableres en lignende organisasjon her. Her burde norske kristne ta et tak for å få dette til. Den svenske organisasjonen arbeider for at de kasteløse skal få rett til utdannelse av høy kvalitet, grunnleggende helsetjenester, økonomisk utvikling samt juridisk hjelp for å sikre deres lovmessige rettigheter.

Det finnes en egen svensk nettside for den nystartede organisasjonen. Du finner den her:

http://www.dalitfreedom.se/

Se også:

http://www.barnabasbloggen.blogspot.com/

6 kommentarer:

Are Karlsen sa...

Det er bra at du informerer om dette!

Er det grunn til å håpe at det gis støtte fra våre egne relgionskritikere og menneskerettsorganisasjoner?

Bjørn Olav sa...

Det er uvanlig taust fra den fronten når det gjelder de kasteløses situasjonen. Jeg har ikke sett noen sette dette på dagsordenen - dessverre.

Jonas Melin sa...

Tack Björn Olav, för att du uppmärksammar detta. Det skulle vara fint om det också kan bli ett engagemang i Norge för daliternas sak. Här finns också en internationell hemsida med mer information: http://www.dalitnetwork.org/

Daniel Berglund sa...

Fint att du lagt upp information om detta på din blogg. Som ordförande för Dalit Freedom Network Sverige vill jag gärna bidra till att föreningar även ska kunna bildas i våra nordiska grannländer.

Läs gärna även på www.dalitfreedom.se. Det är vår lokala hemsida.

Bjørn Olav sa...

Fint å kunne bidrag litt. Denne bloggen har over 20.000 besøkende i måneden så den når potensielle interesserte. Kom gjerne tilbake med mer informasjon om dette slik at vi kan oppdateres også her i Norge.

jann sa...

Hei! vil bare si , kjempe bra innlegg godt at du informerer andre om dette. fordi problemet er jo bare voksende. jeg selv holder på å lage en fremføring om human trafficking i India, som er mye påvirket av kastesystemet.