mandag, oktober 01, 2012

Kristi himmelfartsikonet ble velsignet under vigslingen

I forbindelse med vigslingen av Kristi himmelfartskapellet i går, ble også det vakre ikonet som viser Kristi himmelfart velsignet. Det er malt av Sven Aasmundtveit (bildet).

Under gårsdagens høytidelighet fortalte Sven Aasmundtveit, som har lært å male ikoner av sin svigermor, Hæge Aasmundtveit, som regnes som Norges fremste ikonmaler, om dette spesielle ikonet han har malt:

'Fremstillingen er komponert over tre geometriske hovedformer, sirkelen, firkanten og ovalen. Sirkelen er en fullkommenhetens form som står for evigheten. I forklarelsens lys går Kristus tilbake til herligheten hos sin Far, den Han en gang gikk ut fra. Jesus er hvitkledd, omgitt av en kroppsglorie, formet som en sirkel. Ikonets nederste trefjerdedeler danner en firkant. Det kan tolkes som jorden med de fire verdenshjørner. Maria, som representerer Kirken, står sentralt i firkanten og danner en stabil, vertikal midtakse med disiplene i en oval omkring seg. Ovale er en ufullkommen sirkel, Om enn i ufullkommenhet, er disiplene kalt til å gjenspeile den himmelske virkeligheten her på jorda. De to englene bak Maria viser oss at en usynlig virkelighet kan synliggjøres midt i vår materielle verden. Englene peker oppover mot Jesus'.

Vi føler oss både beæret og velsignet over å få ha dette ikonet i vårt bønnekapell. Det knytter oss til det himmelske og det jordiske på en så vakker måte. Det er verd et besøk til Kristi himmelfartskapellet for å se dette nydelige ikon alene.

Ingen kommentarer: