søndag, oktober 14, 2012

3.Joh v.2 er ikke et løfte om helbredelse

I ulike sammenhenger har jeg sett 3.Joh v.2 blitt brukt som et løfte om helbredelse og velstand for den troende. Men kan dette verset virkelig tas til inntekt for at det er Gud som taler? La oss se nærmere på det:

'Du kjære! Jeg ønsker at du i alle ting må ha det godt og være ved god helse, likesom din sjel har det godt'.

Det er apostelen Johannes som skriver. Han skriver til en mann ved navn Gajus. Vi vet ingenting om ham. Gajus var et vanlig romersk navn. Om han er den samme som den Gajus vi leser om i Apostlenes gjerninger, vet vi ikke. I Apg 19,29 leser vi følgende: 'Hele byen kom nå i opprør. Alle sammen stormet de av sted til teatret, og slepte med seg Gajus og Aristarkus, to makedoniere, som var med Paulus på reisen'. Det kan godt være at denne Gajus som hører med til det apostoliske teamet til Paulus, er den samme som Johannes nevner i sitt tredje brev. Hendelsen som beskrives i Apg 19 skjer i Efesos, og vi vet at apostelen Johannes befant seg der på et senere tidspunkt. Men sikker kan vi ikke være.

Denne Gajus Johannes navngir er medlem av den menigheten Johannes beskriver i det tredje brevet sitt. En menighet som opplever store indre spenninger og strid. Ut fra verset kan det tyde på at Gajus ikke er frisk. Han sliter med helsa. Når så Johannes skriver til ham, så gir apostelen uttrykk for et ønske han har: At Gajus må være ved god helse!

En vanlig hilsen
Men det er også alt. Johannes gir ikke uttrykk for noe annet i dette verset enn et ønske om at den han skriver til, skal være ved god helse. Med andre ord at han skal være frisk. Faktum er at dette bare er en vanlig hilsen i den tidens greske brev.

På gresk brukes ordet 'euodeo' som bokstavelig talt betyr: 'hjelpe på veien' eller 'lykkes i å nå'.

Bibelen inneholder en rekke løfter, men dette er ikke et av dem! Vi må passe oss så vi ikke leser ting inn i bibelsted, som faktisk ikke står der. Dette verset kan ikke brukes for å si at Gud garanterer oss, eller gir oss løfte om god helse. Noe slikt finner ikke jeg dekning for i Bibelen. Vi leser om flere som slet med helsa, og enkelte av dem var kronisk syke.

Men i likhet med Johannes kan vi også ønske at folk er ved god helse, så det er helt i orden og sende dette verset som en hilsen til en som er syk. Men det er altså ikke et løfte om helbredelse.

Ingen kommentarer: