torsdag, oktober 04, 2012

Blir evangelikale kristne målgruppen for en ny forfølgelse?

To artikler på bloggen i dag gir oss to virkelighetsbeskrivelser av dagens Europa: Den ene forteller oss om sterk menighetsvekst blant baptister i Ukraina, mens den andre forteller om en økende intoleranse og forfølgelse av kristne på det europeiske kontinentet. Vel og merke: evangelikale kristne.

Dagens Europa står overfor kolossale utfordringer. Høy arbeidsledighet, en euro som er i ferd med å kollapse, Hellas og Spania på konkursens rand, en økende islamisering og en fremvekst av høyreekstreme grupper i flere land.

25. september publiserte jeg en artikkel på bloggen hvor jeg viste til hva Ray Dalio, en av verdens rikeste menn og sjef for verdens største hedgefond, Bridgewater Associates snakker om i det offentlige rom. Han frykter at den økonomiske uroen som Europa nå opplever skal skape en 'ny' Hitler.  Ola H. Grytten, professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, mener Dalio har et poeng. I et intervju med VG's økonomiske nettavis E24 sier han:  'Han har et poeng i at dårlige tider historisk sett har født ekstreme ledere, som Hitler, Mussolini og Stalin. Vi ser også nå en tendens til å gå mot nasjonalisme eller ytterfløyene i kriselandene'.

Er en ny bølge av forfølgelse av kristne i Europa mulig?
Vil evangeliske kristne igjen bli en målgruppe for forfølgelse i Europa? Det er flere ting som kan tyde på det. Som nevnt i dagens artikkel finner vi nå mange eksempler på intoleranse, mot kristne som ikke mener det samme som det politisk korrekte.

I den franske nasjonalforsamlingen ble det i år 2000 fremmet et forslag om en lov mot proselytisering. De som forsaker at mennesker skiftet tro skulle kunne fengsles i to år! I forslaget var det 173 grupper som var svartelistet, blant dem baptister. Jeg vet ikke hvor langt man er kommet med eventuelt å vedta denne loven. Både Frankrike og Belgia anser baptister og pinsevenner som sekter som bør holdes under oppsikt. I Russland ble nylig menighetslokalet til en pinsemenighet revet. Flere steder i Russland presser Den ortodokse kirke på, for å skape problemer og forby evangeliske kristne.

Restriksjoner er innført i en rekke land som gjør det umulig å drive med hjemmeundervisning av barn. Barna skal på offentlige skoler, og barnehager og førskoler settes i stand for at staten skal ha mulighet til å starte med indoktrineringen av barna, så tidlig som over hode mulig.

Det er ikke så mange år siden våre trosfeller ble jaget fra land etter land i Europa, og måtte søke tilflukt i Canada, USA, Sør-Amerika og Australia. Vil de som vil stå opp for Guds ords autoritet måtte flykte igjen?

Fredens folk blir forfulgt
Det er et interessant trekk å merke seg når man leser europeisk kirke- og vekkelseshistorie. De gruppene som har vært pasifister er blant de som er blitt mest forfulgt! Slik også i dag.  Det gjelder for eksempel Hvite-Russland. Beveger vi oss utenfor Europas grenser, til Sentral-Asia, til land som Kasakhstan, Usbekistan, Tadsjikistan, Kirgisistan, er det med noen svært få unntak, baptister og pinsevenner som blir forfulgt. Altså kristne som ikke griper til våpen, eller som forfølger andre på grunn av deres tro eller overbevisning.

Det er interessant å merke seg at det er baptister, som i Øst-Europa er altoverveiende pasifister, er de som blir karakterisert for å være samfunnsfiender. Har det sammenheng med deres sterke overbevisning om at det er Jesus som er Herre? Det var forkynnelsen av Guds rike som ble det som utløste forfølgelsen av de første kristne. Lyset og Mørket ser ut til å kollidere.

Ingen kommentarer: