fredag, oktober 19, 2012

Uten dåp og nattverd ingen kirke

Uten dåpen og nattverden er det ingen kirke.

Det er på en måte selvsagt, men dvel litt ved denne sannhet. Dåp og nattverd er de åndelige søylene i kirken, ja selve essensen i det fellesskap som utgjør kirken. Når mennesker, døpt i Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn, samles rundt nattverdbordet, og mottar Hans kropp, og Hans blod, blir de Guds folk, Kirken.

Jeg synes det er vanskeligere og vanskeligere å tenke seg en gudstjeneste uten nattverdfeiring. Gudstjenesten er for meg både Ordets- og Brødets liturgi.

Nå er jo vi så heldige at vi feirer Herrens måltid en gang i uken i Kristi himmelfartskapellet. Når jeg har ledige søndager hvor jeg ikke har et forkynneroppdrag, forsøker jeg å feire nattverden sammen med kristne trossøsken i en menighet som feirer nattverd. Og jeg kjenner at det betyr mer og mer for meg.

På bildet brytes brødet i kommuniteten på Bjärka Säby som jeg er en del av.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg mener å ha hørt at bl.a. Frelsesarmeen stort sett ikke praktiserer dåp eller nattverd, vet du om dette stemmer og hva årsakene i tilfelle er?

Bjørn Olav sa...

Det stemmer at Frelesarmeen ikke praktiserer dåp eller nattverd. Jeg er usikker på årsaken. Kjenner ikke Frelsearmeen i noen særlig grad, Kanskje noen andre av leserne vet svaret?

Anonym sa...

Etter hva jeg har hørt så går det på to ting, det går på at når det gjelder nattverd så er det det med at de driver mye rus-arbeid og vil tradisjonelt ikke ha måltider med alkohol. Når det gjelder dåp, også nattverd så tror jeg det har med å gjøre at de ikke ser på seg som en menighet men en bevegelse og ønsker ikke å ta stilling til dette, redd for å skape splittelse vil jeg anta er faktor.

På deres nettside så operer de både med termene "bevegelse" og "kirkesamfunn", så et lite forbehold der.

Men det var som jeg tenkte meg http://isammeverden.cappelendamm.no/c18001/artikkel/vis.html?tid=68374 Under avsnittet "kult og lære", blir deres syn forklart kort og enkelt.

Anonym sa...

Hvis de tilhører Jesus og er hans etterfølgere skal de jo feire nattverd for å minnes han? "Gjør dette til minne om meg"..Og er de disipler gjelder Guds ord på samme måte for dem..Da er deres oppdrag å lede mennesker til tro og døpe de..man kan aldri fraskrive seg misjonsbefalingen eller lage sin egen "kristne bedrift"..Guds ord er fasit og dermed hører nattverd og dåp med som meget viktige ting., Bjørn