lørdag, oktober 06, 2012

De fikk skjellsordet 'duppere', del 2

Det var i årene mellom 1719 og 1733 - år med stor religiøs intoleranse i Europa - at Neue Täufer eller Nybaptistene, kom til Amerika og etablerte mange bosetninger og forsamlinger i Pennsylvania, New Jersey, Maryland, Virginia, og Carolina.                           

For nærværende er det syv kirkesamfunn som kan føre sine røtter tilbake til vekkelsen i Schwarzenau, Tyskland, som jeg skrev om i forrige artikkel: Church of the Brethren, The Brethren Church, Fellowship of Grace Brethren Churches, Conservative Grace Brethren Church International, Dunkard Brethren, Old German Baptist Brethren, og Old Order German Baptist Brethren. Den størte av disse gruppene er Church of the Brethren.

Antietam forsamlingen
De første forsamlingene som disse tyske brødrene grunnla ble for det meste startet opp i det østlige og sørlige Pennsylvania. Store forsamlinger la grunnlaget for nyplantinger. I den sørøstlige delen av i den store Cumberland dalen, var de såkalt Antietam Brødrene, opprinnelig et misjonsprosjekt sprunget ut fra forsamlinger i det østlige Pennsylvania. På bildet ses bygningen til forsamlingen i Antietam, som ble reist i 1892. Denne menigheten hadde flere hundre medlemmer og opplevde stadige vekkelser. Medlemmene var spredt over store landområder.

Til å begynne med kom disse tyske brødrene sammen i hjemmene inntil de ble så mange at de til slutt måtte bygge egne forsamlingshus. Det første ble bygget 1795. Et av de eldste forsamlingshusene er huset knyttet til forsamlingen i Manor, bygget i 1839. Det er fremdeles i bruk!

I 1838 og 1857 ble de første årskonferansene for disse brødreforsamlingene holdt.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: