tirsdag, oktober 02, 2012

Ikke gå til kirke men være kirke

For tiden holder jeg på med å lese en bok skrevet av John F. Aleksander (bildet), som døde etter en lengre tids kreftsykdom i 2001. Den både gleder meg, og utfordrer meg; og setter ord på den lengsel jeg selv er bærer av. Alexander, som var utdannet innen filosofi og psykologi ved Oxford University, og som en periode underviste ved Wheaton College, skrev på denne boken helt frem til sin død. Den oppsumerte hele hans tro og overbevisning om at kirken ikke er et sted du går til, men lever!

Boken heter: 'Being Church', og er en radikal tilbakevendig til urkirkens menighetsideal.

John F Alexander hadde bakgrunn fra borgerrettighetsbevegelsen i USA på 1960-tallet, og som var skuffet over det lave engasjementet hos evangelikale kristne når det gjaldt de spørsmålene borgerrettighetsbevegelsen reiste, var i mange år en leder blant progressive evangelikale. Han startet magasinet The Other Side, men ble etter hvert desillusjonert over det han opplevde som overfladiskhet i denne bevegelsen. Han begynte å lete etter et sannere og djupere uttrykk for det han fant beskrevet i Det nye testamente: Kristi kropp. Ikke en bygning gjort i tre eller betong, men den levende organismen som den nytestamentlige menigheten beskrives som.

I sin søken etter denne kom han over The Church of the Sojourners i San Fransisco - en 24/7 kirke, som han og kona fant så spennende, at de rett og slett flyttet dit. Han skulle senere bli menighetens pastor. Sammen utviklet de og levde ut drømmen om en menighet som er menighet hele tiden, ikke bare i forbindelse med søndagens gudstjeneste. Som drar omsorg for de fattige, forkynner radikaliteten i Guds rike, bryter brødet og forkynner de gode nyhetene.

Det er denne visjonen han beskriver i boken, som utgis som en del av Det nymonastiske biblioteket som Jonathan Wilson-Hartgrove og Shane Claiborne bygger opp.

Jeg har ikke kommet så langt i lesningen, men denne boken er så inspirerende skrevet og en som ikke bare lanserer en teori, men som selv levde ut dette budskapet, at jeg gleder meg til å lese hele. Jeg kommer garantert tilbake til den etter hvert som jeg leser den.

Ingen kommentarer: