søndag, oktober 14, 2012

Kom den kristne troen først til Veøya i Møre og Romsdal?

Dagen kunne i går bringe en særdeles interessant artikkel om den tidlige kristningen av Norge. Arikkelen er et intervju med arkeolog Sæbjørg Walaker Nordeide. Hun mener at vi på Veøya (bildet), den lille vakre øya i Romsdalsfjorden i Møre og Romsdal, finner de første sporene etter kristen virksomhet i Norge.

For en som er gift med en som er født og oppvokst like i nærheten og som har sett denne øya mange ganger, så var dette veldig spennende! 

800-tallet:
Veøya var et senter for handel, kultur og religion på 800-tallet. Graver på denne øyen kan gi svar på de vanskelige spørsmålene om kristningen av Norge. I artikkelen kan vi lese:


– Min teori er at Kristendommen først kom til Veøy i Romsdal.

– Altså ikke Moster?

– Det er 900-tallet. Og det er bygget på de skriftlige kildene fra Snorre som forteller om at Olav Tryggvason lot bygge en kirke der i år 995.

– Men gravene på Veøy viser et nytt bilde. Gravene er datert 800-tallet eller helt i begynnelsen av 900-tallet. Og det er før kongene på Moster. En teori er at misjonærer fra England eller Irland kom til Veøy og dannet et kloster der.

– Denne etableringen av den kristne troen kom altså før kongene innførte Kristendommen i Norge. De første sporene av kristentro i Norge er altså ikke knyttet til verken byer eller til herskere'.


Du kan lese hele den spennende artikkelen her:

 http://red.dagen.no//Nyheter//Kristenliv/tabid/380/Default.aspx?ModuleId=78844&articleView=true

Foto: Wikipedia

Ingen kommentarer: