tirsdag, april 07, 2015

Forståelsen av Kristi kropp som en samlende faktor

I en nylig publisert bloggartikkel stiller forfatteren og fransiskaneren, Richard Rohr (bildet) et svært interessant spørsmål: Hvordan forsoner vi de tilsynelatende endeløse forskjellighetene og en endelig og sann enhet mellom universets mange ting?

Richard Rohr mener apostelen Paulus løser dette paradokset gjennom sin forståelse av Kristi kropp:

'Slik kroppen er èn selv om den har mange lemmer, og alle lemmene utgjør èn kropp enda de er mange, slik er det også med Kristus'. (1.Kor 12,12)

Rohr skriver:

'Han (altså Paulus) fortsetter med å illustrere sitt poeng ved å si at noen lemmer er øye, andre en fot, noen en hånd. Jeg, Richard, er bare en munn. Du er også en del av Kristi kropp. Den eneste måten du noensinne kommer til å respektere din egen og andres fulle guddommelige karakter er ved å anerkjenne at vi alle er del i denne globale overordnede enhet'.

Dette, mener Richard Rohr, leder så apostelen Paulus 'til en svært konkret misjonsstrategi hvor han bygger levende fellesskap som kan produsere et synlig og troverdig budskap'.

Rohr er av den oppfatningen at Paulus tenker kollektivt.

'Men i århundrer har vi tolket hans budskap som om han snakker til enkelt individer. Dette har gjort at Paulus mer fremstår som en moralist enn den mystikeren han egentlig er. Mystikere tenderer til å se ting som et hele, men vi blir så opptatt med delene og kommer ikke videre'.

Dette er noe å tenke på i tiden mellom påske og pinse!

Ingen kommentarer: